20 april 2024
onsdag, 27 juni 2018 15:58

Newsec spår ännu ett starkt transaktionsår

Skrivet av 
alt
Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

De senaste åren har intresset för fastighetsmarknaden varit stort vilket har resulterat i rekordhöga transaktionsvolymer. Årets sex första månader präglades av ett fortsatt intresse från köparsidan men resulterade inte i lika många stora affärer som motsvarande period i fjol. Den totala transaktionsvolymen för halvåret bedöms nå 52 Mdr kr (transaktioner över 40 Mkr), vilket kan jämföras med 82 Mdr kr motsvarande period 2017.

 

– Även om vi just nu ser en lägre transaktionsvolym förutspår vi att helårsresultatet kommer att landa på ungefär samma nivåer som 2017, omkring 150 Mdr kr. Däremot tror vi att marknaden kommer att präglas av en annan typ av affär än vad vi sett under 2015-2017. Vi bedömer att det under hösten kan genomföras en eller ett par stora strukturaffärer som får stor inverkan på helårsresultatet, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Bostäder och kontor fortsätter att vara de populäraste segmenten och står för cirka 30 procent av transaktionsvolymen vardera och på kontorssidan har vi sett rekordnivåer i transaktionerna i centrala Stockholm. Inom bostadssegmentet ligger tyngdpunkten för efterfrågan främst på befintliga bestånd snarare än nya projekt. Den rådande osäkerheten kring e-handelns genomslagskraft på olika typer av handelsfastigheter har resulterat i att intresset från investerare svalnat i vissa delar av detta segment. Under det första halvåret 2018 minskade transaktionsvolymen för handelsfastigheter och ligger nu på 13 procent. Logistiksegmentet är på framfart med många transaktioner och står för 10 procent av volymen.

 

Geografiskt sett dominerar Stockholm och står för nästan hälften av transaktionsvolymen, 45 procent. Göteborg och Malmö står för 10 respektive 9 procent av den totala transaktionsvolymen.