25 april 2024
tisdag, 03 juli 2018 11:19

Studentbostäder siktar mot börsen

Skrivet av 
alt
Björn Rosengren är ordförande i nybildade Studentbostäder i Sverige AB.


På en pressträff i Almedalen meddelade Offentliga Hus, Amasten och SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) att de ska sälja sina studentbostadsfastigheter till det nybildade Studentbostäder i Sverige AB. Inledningsvis består bolagets fastighetsportfölj av 21 fastigheter om 49.000 kvm med värde av cirka 900 Mkr. Men målet är att att skapa ett rikstäckande börsnoterat bolag med ett värde om 2-3 Mdr kr som uteslutande fokuserar på studentbostäder. Colliers har som rådgivande part varit delaktiga i framtagning av styrelse och ledning till det nybildade bolaget samt hanterat transaktionsprocessen.
    

Studentbostäders styrelse kommer att bestå av Björn Rosengren (ordförande), Sven-Göran Svensson (ledamot) och Rebecka Eidenert (vd), tidigare projektledare som har rekryterats från Rikshem.
    

– Studentbostäder i Sverige AB kommer fylla ett tomrum inom segmentet studentbostäder. Jag ser fram emot att utveckla det vidare genom att vi tar in nya investerare i samarbete med Arctic Securities, säger Rebecka Eidenert.
    

Offentliga Hus blir största ägare med 46 procent av bolaget, följt av Amasten med 28 procent, SBB 22 procent och Övriga 4 procent. Visionen är att bolaget ska fortsätta expandera, både genom förvärv av ytterligare studentbostadsportföljer i varierande storlek samt nyproduktion. Nästa steg blir att resa kapital för ytterligare förvärv och nyproduktion.
    

– Det finns ett stort intresse från både svenska och internationella placerare att investera i segmentet studentbostäder. Fram till idag har det saknats en rikstäckande aktör med tillräckligt storlek och kraft att utveckla ett attraktivt boende för studenter. Arctic kommer vara finansiell rådgivare i den kommande kapitalanskaffningen med ett mål om 400 Mkr, säger Anna Hallsten, Arctic Securities Sverige.