18 april 2024
tisdag, 14 augusti 2018 16:22

Byggstart av Northvolt i Skellefteå i december

Skrivet av 
alt
Grundare av och huvudägare i Northfolk är Peter Carlsson, f.1970.

 

Northvolts har en förhoppning om att stommen till fabriken för tillverkning av litiumjonbatteri i Skellefteå, främst för el-bilar, ska kunna börja byggas i december i år. Det framkom vid huvudförhandlingen vid mark- och miljödomstolen i Skellefteå i juni år då domstolen meddelade ett miljötillstånd för både konstruktion och drift och gäller för den första delen av fabriken som kommer att slutföras år 2020 och svara för en fjärdedel av produktionen som planeras.

 

Tillståndet omfattar rätt att tillverka högst 35.000 ton litiumjonbatterier per år, högst 15.000 ton metalloxider per år samt grafitelektroder till nämnda litiumjonbatterier. Det är förenat med ett antal villkor och vissa frågor avseende bland annat utsläpp till vatten och luft och är under en prövotid av tre år föremål för ytterligare utredning innan slutlig ställning kan tas. Den ansökta verksamheten ska ha satts igång senast fem år från det att domen har vunnit laga kraft.

 

Som investeringsbehov har nämnts ”över 40 Mdr kr”, med ett antal anställda om cirka 2.500 personer. Detta skulle göra investeringsprojektet Northvolt till ett av Sveriges hittills största industriella investeringsprojekten under 2000-talet. Det är ett av de två första diskuterade projekten för en större fabrik för litiumjonbatterier i Europa.

 

Investerare är de två huvudägarna i Northvolt Peter Carlsson via Rocarma Consulting och Harald Mix genom Vargas Invest, samt Stena och Vattenfall.

 

Det har dock rapporterats om att det gått trögt med att säkra finansieringen. Men Northvolts planer är att testanläggningen i Västerås ska vara klar 2019 och den stora fabriken för batteriproduktion ska vara helt klar i Skellefteå 2023.


I februari i år beviljades Northvolt ett lån på 520 Mkr av Europeiska investmentbanken (EIB). Lånet ska användas till den första testanläggningen som bolaget planerar att uppföra i Västerås. Den totala kostnaden för testanläggningen beräknas till 1 Mdr kr. Testanläggningen är till för att bygga batterifabriken i Skellefteå.

 

Flera vill bygga bostäder i Skellefteå i samband med färdigställande av batterifabriken. Det är Lindbäcks som planerar att tillsammans med Skebo, Riksbyggen och Heimstaden bygga ytterligare tusen nya lägenheter i Skellefteå. Detta för att säkra bostadsförsörjningen vid en etablering av Northvolts batterifabrik.