25 april 2024
onsdag, 15 augusti 2018 13:10

Fortsatt butiksdöd i England

Skrivet av 
alt
Över 11.000 butiker har slagit igen sedan år 2008 i England. Nu tvingas Homerun, en kedja med trädgårdbutiker att slå igen 42 försäljningsställen.

 

Enligt Center for Retail Research har mer än 11.000 butiker på huvudgator i engelska större städer slagit igen sedan år 2008, vilket har medfört att över 140.000 anställda har sagts upp. Kedjor med kläder som Agent Provocateur, Jaeger och Store Twenty One har gått under, men det är inte bara klädbutiker som slagit igen – det gäller även fotobutiker, glassbarer, leksaksbutiker och cykelaffärer. De senaste kedjor vars butiker har slagit igen är Toys R Us (leksaker) och Maplin (elektronik). Nu ska kedjan Mothercare (babyartiklar) omstrukturera sin ekonomi och Debenhams (varuhus) överväger stängningar. Claire (smycken och skönhetsprodukter) har förklarat sig i konkurs, medan Jones Bootmaker (skor) har stängt filialer och räddats för andra gången på ett år.

Tidigare gick det bra för kaféer och restauranger, men inte längre. Tidigare i år rapporterades att Jamies italienska restauranger och Byron Burgers förlorat en tredjedel av sina restauranger, motsvarande fler än 30 försäljningsställen. Samtidigt med dessa rapporter meddelades det att Jamie Olivers Barbecoa har slagit igen, liksom Square Pie. Nu ska även Prezzo stänga 94 restauranger. Konsulten Moore Stephens rapporterar att fler än 1.500 restauranger i Storbritannien är nära konkurs och nästan 15.000 restauranger är hotade.

 

Den senast i raden av kedjor som är olönsamma och tvingas slå igen flera försäljningsställen är kedjan Homebase med trädgårdsbutiker. Kedjans hyreskostnader är för höga och många butiker gör förluster. Totalt förväntas att 42 Homebase-butiker kommer att stängas under slutet av 2018 och i början av 2019, vilket medför att cirka 1.500 anställda sägs upp. SF