17 augusti 2019
torsdag, 16 augusti 2018 11:07

SBB miljardinvesterar i Skellefteå

Skrivet av 
alt

Skellefteås Kulturhus entré sedd söderifrån. För formgivningen svarar White arkitekter


SBB i Norden har tecknat en avsiktsförklaring om att investera över 1 Mdr kr i Skellefteås kommande kulturhus. SBB kommer att äga hela fastigheten inklusive hotell och hyra ut den till ett driftbolag som kommunen ska bilda inom sin bolagskoncern Skellefteå Stadshus.    
    

– För oss är intresset för Skellefteå helt naturligt, eftersom vi är en av Nordens starkaste aktörer med fokus på samhällsfastigheter. Hela konceptet med kulturhuset, från dess arkitektur och hållbarhetsaspekter till dess verksamhet och innehåll, blir en viktig del av Skellefteås samhällsbygge. Vi är även intresserade av att framöver investera i andra typer av fastigheter i kommunen. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger Ilija Batljan, grundare av och vd för SBB.
    

Det Letter of Intent som SBB och Skellefteå kommun har tecknas har föregåtts av en försäljningsprocess där förhandlingar har skett med ett flertal intresserade köpare.
  

– Vi välkomnar med glädje SBB som ytterligare en etablering i Skellefteå. Vi och många andra aktörer i Skellefteå arbetar kraftfullt med att framhålla kommunens fördelar som etableringsort. Kulturhuset är ett projekt som har fått stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt, inte minst dess arkitektur och fokus på långsiktig hållbarhet. Jag är glad att så många har varit intresserade av att investera i fastigheten, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå.