17 augusti 2019
fredag, 17 augusti 2018 15:40

Handelskammaren positiv till Östlig förbindelse

Skrivet av 
alt
Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare.

 

Alliansens partier i Stockholms stad föreslår att Östlig förbindelse byggs. Stockholms Handelskammare, som länge efterfrågat att ringleden ska slutas, är positiva till beskedet.

 

– Att bygga klart ringleden är helt avgörande för att Stockholm ska kunna fortsätta utvecklas och vara landets tillväxtmotor, säger Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare.

 

Beskedet presenterades i partiernas gemensamma valmanifest.

 

– Redan i dag är det ofta långa köer, trångt och stökigt i innerstaden. Både näringslivet och en majoritet av stockholmarna vill se ringleden slutas, helt enkelt för att man vet hur ineffektiv trafiken är i dag. Att bygga klart ringleden och leda trafiken runt staden istället för genom den är därför helt nödvändigt för att undvika en trafikinfarkt, säger Maria Rankka.

 

– Befolkningen förväntas växa med nästan ett helt Malmö fram till 2030. Det ställer mycket högre krav på effektiva trafikflöden så att arbetspendlingen ska fungera. Därför behöver den sista delen av ringleden byggas så snart det bara går, tillägger Maria Rankka.

 

I december förra året överlämnade Sverigeförhandlingen sitt slutbetänkande till regeringen, och som tidigare meddelats fanns inte Östlig förbindelse med i slutbetänkandet. Förutsättningarna för att förhandla fram en finansieringslösning av den för Stockholmsregionen nödvändiga Östlig förbindelse gick upp i rök när finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tidigare under år 2017 meddelade att Stockholms stad hade lämnat förhandlingsbordet.

 

I december 2017 sa Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd:

– Östlig förbindelse är ett vallöfte från oss. Regeringen behöver nu ta sitt ansvar och återuppta arbetet med en Östlig förbindelse. Istället för att underlätta för stockholmarna i deras vardag, öka framkomligheten samt minska utsläppen i innerstaden, har socialdemokraterna stängt dörren för att bygga Östlig förbindelse. Det är häpnadsväckande och ansvarslöst.