17 augusti 2019
fredag, 17 augusti 2018 16:42

Staten finansierar bolaget Ekologiska Bostäder

Skrivet av 
alt
Från vänster Ekologiska Bostäders vice vd Alexis Aminoff och till ett höger Ekologiska Bostäders typhus.

 

Såväl staten som kommunerna vill ha fler bra och billiga hyresbostäder. Just därför finansierar staten fastighetsutvecklaren Ekologiska Bostäder som nu avser bygga 148 hyreslägenheter i Haninge kommun. Fler kommuner står på rad. Bolaget finansierar expansionen med en konvertibellösning som ger 10 procent och planerar för notering.

 

– Intresset för vår byggteknik och verksamhet är mycket stor. Åt Haninge kommun bygger vi 148 hyreslägenheter. Sedan hyr kommunen lägenheterna av oss med ett avtal som löper på 10 + 5 år, berättar Ekologiska Bostäders vice vd Alexis Aminoff.

 

Bolaget har fått stöd av staten på drygt 40 Mkr, dels genom en kreditgaranti från Boverket på 23 Mkr, dels genom ett investeringsstöd från Länsstyrelsen på 17,2 Mkr. Kriterier för att få stödet är att byggherren bidrar till att öka byggandet av billiga hyresbostäder så att de som har svårt att få hyreskontrakt kan få det.

 

Byggkostnaderna är cirka hälften så höga jämfört med traditionellt byggande, säger Ekologiska Bostäder i ett pressmeddelande från Laika Consulting.

 

Hyr ut bostäderna till kommunerna

Bolagets affärsmodell är annorlunda eftersom de bygger och hyr ut bostäderna till Haninge kommun, som sedan i sin tur hyr ut till sina hyresgäster.

 

– Det ger oss stabila och förutsägbara intäkter och vår lönsamhetskalkyl ser mycket bra ut. Ett flertal kommuner har kontaktat oss och vill använda vårt affärskoncept, berättar Alex Aminoff.

 

Men det är inte bara staten och kommuner som fått upp ögonen för Ekologiska Bostäder.

– Många privata placerare har investerat i vår konvertibellösning. Vi för även samtal med större bolag inom private equity, säger Alexis Aminoff.