14 maj 2024
onsdag, 22 augusti 2018 14:19

Nyfosa noteras under Q4 2018

Skrivet av 
alt
Ny vd för Nyfosa blir Jens Engwall medan Caroline Arehult blir ny vd för Hemfosa i samband med att Nyfosa noteras under fjärde kvartalet i år.

 

Det kommersiella beståndet i Hemfosa ska knoppas av till bolaget Nyfosa som kommer att noteras under det fjärde kvartalet i år. Styrelsen i Hemfosa Fastigheter kommer att föreslå att en extra bolagsstämma i Hemfosa den 13 september 2018 beslutar att dela ut samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Nyfosa, bestående av bolagets kommersiella fastighetsportfölj.

 

Syftet med delningen är att med två fristående och specialiserade bolag skapa bättre förutsättningar att tillvarata potentialen i hela verksamheten och därigenom öka aktieägarvärdet.

 

Per den 30 juni 2018 motsvarade Nyfosas fastighetsbestånd ett värde om 12,4 Mdr kr, med en uthyrningsbar yta om 1,13 miljoner kvm, bestående i huvudsak av kontor i tillväxtkommuner samt logistik- och lagerlokaler vid transportknutpunkter i hela Sverige.

 

Nyfosas mål och finansiella riskbegränsningar samt utdelningspolicy

1. Generera en långsiktigt hög och stabil avkastning med fokus på tillväxt.

2. Tillväxt i resultat och fastighetsbestånd om minst 20 procent per år upp till ett totalt fastighetsvärde om 25 Mdr kr (exklusive andelar i joint ventures).

3. Minst 15 procent avkastning på eget kapital över tid, före betald skatt.

4. Soliditeten ska långsiktigt uppgå till minst 25 procent.

5. Belåningsgraden ska ej överstiga 65 procent.

6. Räntetäckningsgraden ska ej understiga två gånger.

7. Vinsterna återinvesteras för att ta tillvara affärsmöjligheter och uppnå tillväxtmålet om ett totalt fastighetsvärde på 25 Mdr kr, därefter avses det utdelningsgrundande resultatet i huvudsak distribueras till ägarna i form av utdelning, inlösen och/eller återköp av aktier.

 

Hemfosa, exklusive Nyfosa, hade per den 30 juni 2018 en fastighetsportfölj av samhällsfastigheter med ett värde om 33,9 Mdr kr, med hyresgäster som skolor, myndigheter, rättsväsende och vård/omsorg i Sverige, Norge och Finland.

 

Hemfosas finansiella mål och utdelningspolicy kommer att ses över av bolagets styrelse och ledning samt anpassas efter bolagets verksamhet efter genomförd delning och utdelning av samtliga aktier i Nyfosa.