Skriv ut denna sida
onsdag, 12 september 2018 13:31

Hyrorna upp 7 procent i CBD Stockholm

Skrivet av 
alt
Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

 

Med en årlig hyresökningstakt på sju procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7.300 kr/kvm och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.

 

Aktiviteten på den svenska fastighetsmarknaden fortsätter att vara hög. Efter första halvåret 2018 landade transaktionsvolymen på drygt 56 Mdr kr, enligt JLL:s definitioner, vilket är en nedgång med 36 procent jämfört med motsvarande period 2017. Nedgången beror i huvudsak på brist på säljare och en svagare bostadssektor. Första halvårets transaktionsvolym dominerades av kontorssegmentet, som motsvarade 31 procent av den totala volymen. Den höga efterfrågan inom segmentet är fortsatt driven av den starka hyresutvecklingen som har kännetecknat främst Stockholmsmarknaden under en lång tid.

 

Långsiktiga trender som ökad andel aktivitetsbaserade arbetsplatser, fler coworking-aktörer, e-handelns framväxt, digitaliseringens påverkan, m.m. driver också på och förändrar fastighetsmarknaderna.

 

Kontorslokaler fortsätter att vara en bristvara på Stockholmsmarknaden. Vakansgraden i de mest centrala delarna bedöms vara nere på en rekordlåg nivå och hyrorna fortsätter att klättra uppåt. JLL bedömer den genomsnittliga primehyran till 7.300 kr per kvm och år, men känner till topphyror på betydligt högre nivåer. Med en årlig hyresökning på sju procent så fortsätter Stockholm att ligga högt på den europeiska kontorshyresrankningen.

 

– En fortsatt stark Stockholmskonjunktur, hög efterfrågan och lågt utbud talar för en fortsatt aktiv och stabil hyres- och transaktionsmarknad för resten av 2018. I ett längre perspektiv, som utsikterna ser ut just nu, så kan vi nog förvänta något år till med lågräntemiljö och stark konjunktur innan en trolig inbromsning kommer, säger Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

Senaste från Redaktionen