Skriv ut denna sida
måndag, 17 september 2018 14:11

Svenska Bostäder ska bygga 240 bostäder i Hässelby

Skrivet av 
alt
Ett exempel på Stockholmhus i ett tidigare projekt från Svenska Bostäder. Illustration: Svenska Bostäder

 

I maj förra året invigdes den nya Växthusvägen i Hässelby som tidigare sträckte sig till Blomsterkungsvägen, men som nu går ända fram till Vinlandsvägen i Järfälla. Denna vägsträcka har det förhandlats om i cirka 10 år.

 

Det är Svenska bostäder som vill bygga 240 hyresrättslägenheter i så kallade "Stockholmshus" i skogsområdet invid Växthusvägen mellan Skälbyvägen och rondellen vid Blomsterkungsvägen, skriver StockholmDirekt.

 

Den 27 september förväntas att Exploateringskontoret bevilja en ansökan om markanvisning för Svenska Bostäder. Det innebär att arbetet med att ta fram en detaljplan kan starta.

 

Samtidigt kommer staden att utreda vilka åtgärder som ska göras för att utveckla lekplatser och grönytor i området.

Men om allt går enligt plan är tanken att byggstarten för husen sker 2020, efter avslutad naturinventering och att bostäderna ska stå klara för inflyttning år 2022.

 

– Det beror på hur lång tid det tar att ta fram detaljplanen, men rent teoretiskt kan man starta då, säger Margaretha Larsson Almqvist på Exploateringskontoret

 

Konceptet Stockholmshus togs fram 2015 för att kunna bygga snabbare – och billigare – som ett led i att minska bostadsbristen i staden. Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har tecknat avtal med fyra byggföretag som ska bygga husen. Det innebär att det inte behövs nya upphandlingar för varje bygge. Hyrorna för lägenheterna blir ändå att bli högre än vad som usprungligen hade planerats. En normaltrea beräknas få en hyra på cirka 10.000 kr i månaden.

Senaste från Redaktionen