Skriv ut denna sida
måndag, 17 september 2018 15:56

Störst globalt fastighetskapital går till London

Skrivet av 
alt
London, Honkong, Paris och Manhattan är de mest populära städerna för internationella fastighetsinvesteringar. Bild: Knight Frank

 

Fastighetsrådgivaren Knight Frank har rapporterat om att under den första hälften av 2018 investerades det totalt 7,2 miljarder dollar, cirka 64,3 Mdr kr, på den internationella fastighetsmarknaden i London. Hongkong kom på andra plats med 6,4 miljarder dollar, cirka 57,2 Mdr kr, i fastighetsinvesteringar och Paris kom på tredje plats 2,4 miljarder dollar, cirka 21,5 Mdr kr.

 

Asiatiska investerare dominerade och de svarade för 4,4 miljarder dollar (39,3 Mdr kr) eller 65 procent av de totala fastighetsinvesteringarna i London, varav Kina var ledande med 3,3 miljarder dollar (29,5 Mdr kr) eller med 38 procent. Från andra länder i Asien investerades 2,3 miljarder dollar (20,5 Mdr kr) i London.

 

London är den främsta destinationen för globalt fastighetskapital eftersom det finns en betydande och växande vikt av kontanter i huvudstaden som är allokerade i fast egendom som tillgångsklass. Pengarna härrör från en rad investerare från globala institutioner, till aktiefonder och till privat kapital, som alla värderar möjligheten att distribuera kapital i stora partier till Londons kommersiella fastigheter.

 

Nick Braybrook, chef för Capital Markets London på Knight Frank säger:

– Trots den politiska turbulensen kring Storbritannien med Brexit är London återigen den mest likvida fastighetsmarknaden i världen. Den är mer populär med internationella fastighetsinvesteringar än i centrala Paris, Manhattan, München eller Frankfurt. De asiatiska fastighetsinvesterarna fortsätter att vara de största och de viktigaste fastighetsinvesterarna i huvudstäder och där Sydkorea och Singapore är de allra mest aktiva.

London har en stabilitet, en öppenhet och en likviditet som den främsta destinationen för internationell fastighetskapital.

 

William Matthews, Head of Capital Markets Research på Knight Frank säger:

– Som en internationell huvudstad har London allt mer andra fördelar än sina globala stadskonkurrenter, i form av relativt värde. En följd av ökad efterfrågan på europeiska fastigheter i London orsakas av att kapitalet på de kontinentala fastighetsmarknaderna inte är så likvida som Londons. Det har snabbt lett till exempel med exceptionellt låga avkastningar kring – 3,00 procent i genomsnittliga direktavkastningar i många andra europeiska städer, vilket kan jämföras med positiva avkastningar i London. SF

Senaste från Redaktionen