25 februari 2020
tisdag, 09 oktober 2018 16:53

Wingårdhs ritar World Ocean Headquarters

Skrivet av 
alt
REV Oceans huvudkontor i Fornebu, som kallas Det Store Blå, ska bli cirka 60 våningar högt och därmed Norges högsta hus. Illustration: Wingårdhs

 

Wingårdhs har vunnit uppdraget att rita organisationen REV Oceans huvudkontor i Fornebu strax utanför Oslo åt FB Eiendom, ägt av Aker. Byggnaden har döpts till Det store blå och det blir en cirka 60 våningar hög byggnad med plats för utställningar, hotell, konferenslokaler för omkring 900 personer, kafé samt en takrestaurang med utsikt över Oslo och Oslofjorden.

 

Totalt planeras Det Store Blå bli 200 meter högt, cirka 10 meter högre än Turning Torso. Budgeten för bygget är cirka 3 miljarder norska kronor, cirka 3,28 Mdr kr. Enligt norska medier är finansiering redan klar redan klar – nu fattas bara ett godkännande av myndigheterna i Bærums kommun.

 

Mannen bakom Aker, Kjell Inge Røkke, har även andra storslagna projekt på gång, förutom Det Store Blå. Røkke har blivit känd för sitt avancerade fartyg som ska sjösättas för forskningsresor.

 

REV Ocean är en organisation som arbetar för att öka kunskapen om havet och att med hjälp av denna kunskap skapa mer hållbara lösningar på havets utmaningar. Deras ambition är att samla forskare, ideella organisationer och företag som tillsammans arbetar innovativt på att hitta lösningar för att rädda livet i havet.