19 april 2024
tisdag, 16 oktober 2018 13:28

NCC vinstvarnar för Q3 med –1,1 Mdr

Skrivet av 
alt
Tomas Carlsson börjar som koncernchef på NCC med omvärderingar i koncernen med –1,57 Mdr kr.

 

NCC gör omvärderingar i den löpande verksamheten, som påverkar koncernen med cirka –1,57 Mdr, vilket medför att resultatet för Q 3 blir –1,11 Mdr kr. I detalj är nedskrivningarna: 1. Omvärdering av pågående tvister och garantier med cirka – 693 Mkr. 2. Omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter med – 365 Mkr till följd av avvecklingsbeslut 3. Nedskrivningar i projektportföljen till följd av omvärdering med cirka – 225 Mkr. 4. Omstruktureringskostnader för avveckling och förändring av verksamhet med – 75 Mkr. 5. Övrig omvärdering på – 207 MSEK

 

– Idag presenterar NCC en ny väg framåt. Nu sänker vi risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning, avvecklar vissa olönsamma verksamheter och fokuserar på NCC:s friska kärnverksamhet som finns inom samtliga affärsområden och länder. Med en ny koncernledning på plats, konsekvent riskhantering i projekten och omfattande lönsamhetsförbättrande åtgärder för att vända de verksamheter som inte levererar skapar vi en bas för en stark framtid för NCC, säger Tomas Carlsson, koncernchef på NCC.

 

NCC har initierat omfattande åtgärder inom samtliga affärsområden för att förstärka lönsamheten. Åtgärderna innebär bland annat:

A. Process för avyttring och nedläggning av olönsam verksamhet som exempelvis division Road Service inom affärsområde Infrastructure och ett antal mindre verksamheter inom affärsområdet Industry samt vissa utvecklingsfastigheter inom affärsområdet Property Development B.Turn-around planer för anläggningsverksamheten i Norge samt för affärsområdet Building Nordics

C. Förstärkt organisation med nyrekryteringar på nyckelpositioner, utbildningsinsatser och utveckling av styrning och uppföljningsprocesser för att åstadkomma generell förbättring D. En förstärkt process för riskvärdering av projekt

 

De nu beslutade åtgärderna kommer sannolikt att medföra ytterligare omstruktureringskostnader om cirka 200 Mkr fram till slutet av 2019.

 

Åtgärderna förväntas ha begränsad effekt på sysselsättningen i bolaget. Vissa lokala förändringar kan bli aktuella. Bolaget har fortsatt ett rekryteringsbehov.

 

Marknadsförutsättningarna bedöms vara fortsatt goda med en utdelningspolicy om att koncernen ska dela ut minst 40 procent av årets resultat efter skatt


Affärsområdenas finansiella mål är oförändrade. NCC har också ett antal icke-finansiella mål som bolaget kommer att fortsätta att arbeta med som ett led i att skapa långsiktig lönsamhet.

 

– Uppdelningen av NCC och Bonava 2016 tydliggjorde att det fanns behov av att öka lönsamheten i NCC. I oktober 2017 beslöt styrelsen att byta vd i NCC. Skälet var att verksamheten hade för svag utveckling. Styrelsen anställde en extern vd med bevisad handlingskraft och 20 års erfarenhet av bygg – Tomas Carlsson … som fick styrelsens uppdrag att genomföra en ordentlig genomlysning av bolaget och ta fram ett kraftfullt åtgärdsprogram. Allt för att bygga långsiktig lönsamhet. Resultatet av detta arbete presenteras idag och har styrelsens fulla stöd. Styrelsen anser att vi nu lägger grund för framtida lönsamhet i NCC, säger Tomas Billing, ordförande för NCC.

 

På grund av vinstvarningen föll aktien i NCC kraftigt i början av dagen, men återhämtade sig sedan, vilket gjorde att nedgången under dagen stannade vid cirka 1 procent.