20 april 2024
tisdag, 06 november 2018 13:03

Arwidsro säljer till I am Home/Heimstaden

Skrivet av 
alt
Planerad bebyggelse på fastigheten Smedjan 8. Illustration: Juul Frost


Arwidsro säljer fastigheten Smedjan 8 i Malmö till projektutvecklaren I am home, som i sin tur ska utveckla fastigheten för Heimstaden. I am Home kommer att färdigställa 440 hyreslägenheter (cirka 21.600 kvm BOA) på fastigheten och den kommer även att inrymma en förskola och parkeringsplatser. För ganska exakt tre år sedan var fastigheten omskriven då kommunen rev det läger för EU-migranter som sedan ett par år hade funnits på platsen.
    

Fastigheten Smedjan 8 ligger i Norra Sorgenfri strax öster om Malmös innerstad, ett område som har goda förutsättningar att bli en attraktiv del av innerstaden och en mötesplats mellan östra och västra Malmö. Området ska utvecklas från industriområde till en levande kvarterstad med en blandning av bostäder, lokaler, förskola, torg och parker. Arwidsro har tillsammans med Malmö Stad arbetat fram en ny detaljplan. Detaljplanearbete pågår och förväntas vara klart under första kvartalet 2019.
    

– Vi är glada att I am Home och Heimstaden tar vid den fortsatta utvecklingen av Norra Sorgenfri, ett av Malmös största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Försäljningen ger oss möjligheten att än mer fokusera på utveckling och förvaltning av bostäder och samhällsfastigheter inom Mälardalen, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.
    

Arwidsro biträddes av Jens Haneklint & Amanda Balijaj, Advokatfirman TörngrenMagnell, och Pangea Property Partners.
    

Lägenheterna som uppförs kommer att vara väldigt yteffektiva och hålla en hög standardnivå både gällande lägenheterna och fastighetens gemensamma utrymmen dessutom kommer fastigheten att miljöcertifieras i enlighet med miljöbyggnad silver. För projektet kommer det att ansökas om det förbättrade investeringsbidraget vilket innebär att fastigheten kommer att bli väldigt energieffektiv och hyrorna hamna på en nivå så att lägenheterna kan efterfrågas av det stora flertalet. Byggstart är planerad till juni 2019 och första inflyttning bedöms kunna ske i oktober 2020.
    

– Vi är glada över att ha kunnat få till detta samarbete med I am Home som står för ett nytänkande i byggprocessen och hela tiden letar efter nya innovativa lösningar med stort fokus på hållbarhet, säger Fredrik Årman, transaktionschef på Heimstaden.