21 februari 2020
onsdag, 14 november 2018 16:03

Restaurangindustrins omsättning når nytt rekord

Skrivet av 
alt
Stockholmare äter alltmer ute. Vi spenderar ungefär lika mycket på caféer och restauranger som vi gör på matvaror, och vi har en lunchkultur där många äter på restaurang fem dagar i veckan, säger Invest Stockholm. Foto: Mikael Sjöberg

 

Retail Guide Sweden som tar temperaturen på detaljhandeln i Stockholm visar i en analys av internationella varumärkesetableringar att Stockholm har den högsta närvaron av internationella återförsäljare bland de nordiska storstäderna. Stark detaljhandel, hög befolkningstillväxt och en stor ökning av shoppingturismen är några av de faktorer som förklarar Stockholms popularitet.

 

Retail Guide Sweden är fylld med statistik, fakta, trender och detaljerade beskrivningar av shoppingområden i Stockholm, vilket gör det lättare för den internationella återförsäljaren att utvärdera Stockholms detaljhandelsmarknad och konsument.

 

– Många varumärken ser Stockholm som en bra testmarknad, eftersom vi är kända för att vara early adopters och öppna för nya koncept. Konsumenterna letar i allt högre grad efter varumärken med tydliga värderingar. Vi kan till exempel se ett växande intresse för varumärken som erbjuder återvinning, reparationer och second hand produkter, säger Karin Strassburg, affärsutvecklare på Invest Stockholm.

 

Hög befolkningstillväxt och stark detaljhandel i Stockholm har drivit på en utveckling av nya shoppingdistrikt och utbyggnader av köpcentrum. Med konsumenter som i allt högre grad letar efter upplevelser, pågår många spännande utvecklingsprojekt som skapar nya sociala utrymmen som förbinder hotell, butiker, kontor och restauranger. Restaurangindustrins omsättning växer snabbt och nådde en nationell rekordnivå på 132 Mdr kr år 2017.

 

– Stockholmare äter alltmer ute. Vi spenderar ungefär lika mycket på caféer och restauranger som vi gör på matvaror, och vi har en lunchkultur där många äter på restaurang fem dagar i veckan. Så för internationella aktörer är Stockholm inte bara en bra retail-marknad, utan även en fördelaktig plats för den som vill introducera nya koncept för mat och dryck, avslutar Karin Strassburg på Invest Stockholm.

 

 

Enligt Invest Stockholm flyttar för närvarande cirka 39.000 personer till Stockholm varje år och staden förväntas växa i sex gånger snabbare takt än Paris och dubbelt så fort som Köpenhamn till år 2030. Varje år reser miljontals besökare till Stockholm. År 2017 hade Stockholm över 14 miljoner kommersiella övernattningar och staden fortsätter att klättra upp listan över mest attraktiva destinationer i Europa. Sedan år 2016 har mer än 40 nya internationella direktflygförbindelser öppnats till Stockholm, inklusive direktflyg mellan Stockholm och Los Angeles, Singapore, Milano, Düsseldorf, Shanghai och New Delhi.