Skriv ut denna sida
onsdag, 16 januari 2019 12:29

HSB uppför Jubileumshus i Hagastaden

Skrivet av 

 


Det 24 våningar höga Jubileumshuset uppförs till HSBs hundraårsjubileum år 2023. HSB fick en markanvisning mellan Norrtull och Hagaparken av Stockholms stad i januari 2018. Illustration: DinellJohansson




Innovation och tradition, det är ledorden för det Jubileumshus som HSB uppför i samband med organisationens hundraårsfirande år 2023. Den 24 våningar höga tegelbyggnaden blir Stockholms nya port norrifrån, och väntas omfatta omkring hundra flexibla lägenheter i olika storlekar, med utblick över Brunnsviken och stadens takåsar. Arkitektbyrån DinellJohansson har fått uppdraget att rita byggnaden.

– Sedan starten 1923 har HSB utvecklat innovationer och nya standarder i boendet. Det ska vi nu manifestera genom att uppföra Jubileumshuset i samverkan med våra medlemmar. En stolt entrébyggnad på en historiskt viktig plats för Stockholm, och en symbol för hundraårsfirandet av Sveriges största bostadskooperation, säger Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad.

Med direkt anslutning till Hagaparken blir Jubileumshuset en plats där det urbana möter det rekreativa. En klassisk Stockholmsarkitektur utmärker huset, med hög detaljering, trappning och takterrasser i olika nivåer. HSBs medlemmar kommer att bjudas in för att påverka delar av utformningen.

– Jubileumshuset är en märkesbyggnad, ett landmärke, men inte bara en arkitektonisk gest. Det är en hyllning till HSBs historia. Vår utgångspunkt har varit att rita ett bostadshus där det alldagliga och älskvärda tar plats i husets organisation och gestaltning. Det ska vara enkelt att tycka om huset, säger arkitekten Morten Johansson, som tillsammans med Kalle Dinell utgör DinellJohansson.

Senaste från Redaktionen