Skriv ut denna sida
fredag, 18 januari 2019 18:38

ETTELVA ritar hyresrätter åt JM

Skrivet av 

Huset med 192 hyreslägenheter är hästskoformat med fasader i tegel i två kulörer.

Fasaden till en förskola som barnen möter är en fantasieggande skogsmiljö med djur och växter att upptäcka.

 

Precis innan jul blev det klart att kvarteret Havreflingan som ETTELVA ritar för JM fått godkänt bygglov. Längs med Bällstaån i södra Jakobsberg växer en ny stadsdel fram, Söderdalen. ETTELVA fortsätter nu arbetet med att rita kvarteret Havreflingan bestående av 192 hyreslägenheter om ett till fem rum och kök.

 

Huset är hästskoformat med fasader i tegel i två kulörer. I olika partier skapar förskjutningar av teglet intressanta skiftningar i fasaden. I bottenplanen mot den privata gården planeras en förskola. Fasaden som barnen möter är en fantasieggande skogsmiljö med djur och växter att upptäcka. Bilden skapas med mosaik och motiven är framtagna tillsammans med Mosaik Sweden. De lekfulla motiven återfinns även kring bostadsentréerna.

 

Ivana Bilic, handläggande arkitekt på ETTELVA, hur fick ni idéen till mosaikfasaderna?

– Vi har jobbat med Mosaic Sweden i ett tidigare projekt, Rörviksbacken, där de tagit fram mosaik till en fondvägg i varje entré. I och med att kvarteret heter Havreflingan och det var tänkt att ligga en förskola i botten, mot gården, ville vi att man skulle ha ett lekfullt tema. Vi hade tagit fram ett förslag med träribbor i böljande form med känslan av ett havrefält. I samarbete med Mosaik Sweden spann  vi sedan vidare på denna idé och utvecklade konceptet till det det är idag. Barn och besökare ska kunna hitta stora och små djur lite här och där. De är i verklig storlek.

 

Senaste från Redaktionen