25 maj 2020
måndag, 21 januari 2019 13:04

Peter Eriksson avgår som bostadsminister

Skrivet av 

 


Peter Eriksson (MP) lämnar bostadsdepartement för att bli ny biståndsminister på utrikesdepartementet. Ny bostadsminister och ny vice finansminister blir Per Bolund (MP).Under regeringsförklaringen idag meddelade statsminister Stefan Löfven inget om en ny bostadsminister utan han gav den tidigare bostadsministern Peter Eriksson (MP) en ny post som biståndsminister. Eriksson var endast bostadsminister under perioden maj 2016 till januari 2018, efter att bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå på grund av olämpligt samröre med företrädare för extrem politik. Efter regeringsförklaring i riksdagen kom ett pressmeddelande om att Per Bolund (MP) blir biträdande finansminister och ny bostadsminister.

 

Under regeringsförklaring sa Stefan Löfven: ”Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart. Rörligheten på bostadsmarknaden ska öka. Hyresmodellen reformeras med bland annat fri hyressättning vid nybyggnation. Lägenheternas kvalitet och läge får ett större genomslag i hyressättningen. Investeringsstöden för byggandet av hyresrätter koncentreras, effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Räntan på uppskovsbeloppet vid flytt avskaffas. Straffen för försäljning av svartkontrakt skärps och köpen kriminaliseras. Reform för reform ska bostadsbristen bort.”

 

Nu ska marknadshyror utredas innan det ska klubbas en ny lag. Men frågan är om regeringen lyckas genomföra marknadshyror efter att Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt har lovat att väcka en misstroendeförklaring om regeringen inför marknadshyror? ”Inför inte marknadshyror, för då smäller det”, har Jonas Sjöstedt sagt. Vänsterpartiet har en vågmästarroll i den nya riksdagen.

 

Nu menar dock flera i branschen att vi redan har marknadshyror i nyproduktion efter att systemet med presumtionshyror infördes i juli 2006.

 

Troligt är dock att nya förslag om att lägenheternas kvalitet och läge kommer på sikt få ett större genomslag i hyressättningen, något som Stefan Löfven betonade under regeringsförklaringen. SF