5 april 2020
tisdag, 22 januari 2019 16:57

Plan klar för 4.400 bostäder i Barkarbystaden

Skrivet av 

 


Tredje etappen i Barkarbystaden omfattar 30 kvarter med 4.400 bostäder, en grundskola, förskolor, äldreboende, service, handel, torg, parker och en idrottsplats med bollplan. Visionsbild: Tovatt, 2017

 

 Detaljplanen för den tredje etappen i expansiva Barkarbystaden har vunnit laga kraft. Den sägs vara Sveriges största detaljplan och omfattar 30 kvarter med 4.400 bostäder i flerfamiljshus och stadsradhus, en grundskola, förskolor, äldreboende, service, handel, torg, parker och en idrottsplats med bollplan.

 

– Området är en central del i Barkarbystaden och får bästa läge i direkt anslutning till både tunnelbanan och naturreservatet. Här ska vi bygga en levande, attraktiv och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

 

Under 2019 ska tre kvarter byggstartas i området. Byggvesta, Botrygg, K2A och Credentia ska bygga bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder, en förskola samt lokaler för verksamheter med fokus på fritid, mat, konstnärsverkstäder och småskaliga arbetsplatser med inflyttning 2021.

 

I området finns flera kulturhistoriska spår från Barkarbyfältets tid som flygplats. Dessa ska bevaras och göras tydliga i den nya stadsbilden. Bland annat bevaras en hangar och vägarna kommer att ha spår av landningsbanorna.

 

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun totalt uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032.