19 april 2024
torsdag, 24 januari 2019 12:11

Hemfosa ska växa till 50 Mdr

Skrivet av 

 

 

Caroline Arehult, vd, och Bengt Kjell, ordförande i Hemfosa.




Hemfosa Fastigheter har, efter beslut om utdelningen av Nyfosa till stamaktieägarna, arbetat med att ta fram en strategi och affärsplan för de kommande åren. Processen har resulterat i en uppdaterad strategi, nya finansiella mål och en ny utdelningspolicy som nu antagits av Hemfosas styrelse. Målen innefattar bland annat en tillväxt i fastighetsportföljen från drygt 35 Mdr kr till 50 Mdr kr i fastighetsvärde inom fem år – en tillväxt som ska ske med god lönsamhet och bibehållen låg risk.

– Med en tydligare specialisering på samhällsfastigheter sätter vi nu en ambitiös plan för fortsatt tillväxt, genom förvärv och med en ökad andel projektutveckling, med fortsatt god lönsamhet, säger Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.

Den övervägande delen av Hemfosas framtida tillväxt ska enligt den nya strategin ske genom förvärv av fastigheter, samtidigt som projektutvecklingen kommer att utgöra en ökande andel tillväxten, cirka en tredjedel av tillväxten under de kommande fem åren. Bolaget ska stärka sin marknadsledande ställning i Sverige och Norge samt ta väsentliga steg i Finland genom ökad aktivitet och närvaro på den finska marknaden. Ambitionen är att ta tillvara tillväxtmöjligheter då behovet av samhällsfastigheter ökar på samtliga tre marknader till följd av en växande befolkning och förändrad demografi samt ett ökat skifte från offentligt till privat ägande av samhällsfastigheter när stat, kommun och landsting fokuserar på sina kärnverksamheter.

Inom ramen för Hemfosas tillväxtplan ska bolagets utdelningsbara resultat per aktie, exklusive resultat från joint ventures, öka med minst 10 procent per år i genomsnitt. Bolagets utdelning ska uppgå till cirka 40 procent av utdelningsbart resultat (dvs. resultat exklusive resultatandel från joint ventures och efter betald skatt).

– Hemfosa ska fortsätta vara ett bolag med god avkastning till aktieägarna genom värdeskapande och genom utdelning samt med låg operationell risk, kommenterar Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa.