22 februari 2020
fredag, 25 januari 2019 16:34

Stor renovering av Dramaten

Skrivet av 

 

Dramaten, det marmorvita teaterhuset vid Nybroplan i Stockholm, invigdes år 1908. Arkitekt var Fredrik Lilljekvist. På teaterns sex olika scener ryms cirka 1.500 besökare. Foto: Holger Ellgaard.

 Mellan 23 april och 12 december ska Dramaten vid Nybroplan i Stockholm vara stängd för byte av stammar och övermaskineri på Stora scenen. Byggprojekten innebär bara speluppehåll på scenerna i huset vid Nybroplan, det vill säga Stora Scenen, Målarsalen, Tornrummet och Lejonkulan. Dramatens scenverksamhet fortgår som vanligt på Lilla scenen och Elverket.

 

Dramatenhuset är original från 1908, då huset byggdes och av förklarliga skäl behöver mycket ersättas i byggnaden. Fastighetsägaren Statens fastighetsverk kommer att ansvara för stambytet, men också för underhållsåtgärder som ommålning av till exempel trapphus och renovering av originalridån.

 

I samband med stambytet utökas antalet publika toaletter och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs. Tillgängligheten ska också bli bättre när det gäller hissfunktioner och entrén på Nybrogatan 2.

 

– Renoveringen är efterlängtad och det känns därför bra att vi nu, i nära samarbete med vår hyresgäst, får genomföra den. Samtidigt passar vi på att göra en del mindre men fint restaureringsarbete som vi hoppas att publiken ska glädjas åt när Dramaten åter öppnas i december, säger Ingrid Eiken-Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.