19 april 2024
onsdag, 30 januari 2019 15:25

Prime Living förlorar skrapan i Roslags Näsby

Skrivet av 

 

Prime Living fick år 2015 en markanvisning för en studentskrapa i 15 våningar med 162 bostäder vid Roslags Näsby station. Denna anvisning har nu Prime Living misskött och därför tvingas nu Prime Living överlåta anvisningen till DGF Projektering AB. Bild: ÅWL Arkitekter

 

Kommunstyrelsen beslutade den 28 januari 2019 att godkänna överlåtelse av ett marköverlåtelseavtal mellan Prime Living AB och DGF Projektering AB. Det innebär att DGF Projektering AB är det företag som kommer att bygga studentlägenheter i Roslags-Näsby.

 

Prime Living utsågs år 2015 till en av vinnarna i Täby kommuns markanvisningstävling för den nya stadsdelen Västra Roslags-Näsby. Totalt planerade Prime Living 162 studentlägenheter i 17 våningar, ritade av ÅWL,, att uppföras med planerad byggstart under 2018. Efter kritik från bland annat Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande Täby, att Prime Living, inte kunnat byggstata studentskrapan inom anvisad tid och att företaget inte varit närvarande på planerade byggmöten, tvingas således Prime Living överlåta projekteringen till DGF Projektering AB, ett dotterbolag till Resona Holding med tillgångar om cirka 0,8 Mdr kr till en soliditet om 11,4 procent.

 

Prime Living har ekonomiska problem och ett företagets studentboende i Spånga har haft så allvarliga brister att boende har evakuerats akut. I höstas fanns misstankar om att Prime Living anlitat entreprenörer med kriminella kopplingar samt misstankar om svartjobb, misshandel och förberedelse till mord.

 

Se länk: Lidingömord kan kopplas till byggföretag

 

Nyligen i december förra året sålde Prime Living AB till Amasten Fastighets AB som tillsamman med två investerare förvärvade fastigheten Sjöstjärnan 2 i Sollentuna. Transaktionen var ovillkorad och baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 33,2 Mkr.

 

– Detaljplanen för Roslags-Näsby har nyligen vunnit laga kraft och under 2019 börjar de första bostäderna att byggas. Det känns tryggt att vi nu har en ny byggaktör klar för att bygga studentlägenheter i området och att tidplanen inte påverkats av överlåtelsen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

 

Nästa steg är att kommunen kommer att teckna tilläggsavtal med DGF Projektering AB om gestaltning, hållbarhetsarbete, praktiska överenskommelser om genomförandet med mera.

 

DGF kommer att bygga cirka 150 studentlägenheter. Företaget har sedan tidigare byggrätter för uppförande av studentbostäder, handel, hotell och skola i det nya området i Roslags-Näsby.

 

– Vi ser fram emot att bli en långsiktig aktör i området genom en aktiv och ansvarstagande förvaltning av hyresbeståndet. Vi är övertygade om att Roslags-Näsby kommer att utvecklas till en spännande, hållbar och dynamisk stadsdel där många nya och gamla Täbybor kommer att trivas i framtiden, säger Mattias Gunnarsson, projektledare DGF Projektering AB.