15 oktober 2019
tisdag, 05 februari 2019 15:36

BSK skapar spännande p-hus vid Arlanda

Skrivet av 

 

P1 är en toppmodern långtidsparkering med en iögonfallande byggnad – med perfekt läge vid E4an.


Strax söder om infarten till Arlanda flygplats ligger P1 – en toppmodern långtidsparkering med en både hållberhetscertifierad och iögonfallande byggnad med perfekt läge vid E4an. Målet för Arlandastad Holding och BSK Arkitekter var att skapa en attraktiv och hållbar långtidsparkering för 1.600 bilar bredvid Arlanda flygplats, som ett led i utvecklandet av flygplatsstaden som växer.

 

En av huvudfrågorna var hur den förhållandevis lilla besöksbyggnaden skulle bli synlig mot parkeringen, som omfattar hela 37.000 kvm Svaret blev att integrera byggnaden med stängslet mot motorvägen och göra den väl synlig även för biltrafikanter som passerar i 100 km/h. Från E4:an ser huset ut som toppen på en flygplansvinge och från parkeringsentrén fungerar huset som ett landmärke för besökaren.

 

– Utmaningen var att göra en teknisk plats mer personlig. Funktionen finns där – men i det här fallet har vi även fokuserat på att lyfta fram det visuella. Normalt sett tänker man inte att parkeringsplatser ska vara iögonfallande – och här tänkte vi precis tvärtom, säger Leo Qvarsebo, affärsavsvarig arkitekt på BSK Arkitekter.