Skriv ut denna sida
måndag, 11 februari 2019 14:35

20.000 i Stockholm får erbjudande om bostadsrätt

Skrivet av 

 

Minst 50 procent av de boende i fastigheten måste anmäla intresse för att staden ska handlägga ansökan om ombildning till bostadsrätt, tidigare har det räckt med att 40 procent visat intresse.

 


 

Den grönblåa majoriteten i Stockholms stadshus planerar att ombilda flera tusen hyresrätter i ytterstadsområdena till bostadsrätter. Bland annat i Rinkeby där 95 procent av bostadsbeståndet är just hyresrätter.

 

Stadsdelen Rinkeby är ett tydligt exempel där det är en snedfördelning av boendeformerna, menar Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad. Innan sommaren kommer 20.000 hushåll i elva utvalda stadsdelar få erbjudande om att ombilda hyresrätten till bostadsrätt.

 

– Här ger vi möjligheten till människor att kunna göra en egen bostadskarriär. Det kan också vara ett väldigt bra steg för stadsdelar att exempelvis bryta segregationen, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

 

De utvalda stadsdelarna är ytterstadsområden där allmännyttan idag är den dominerande upplåtelseformen.

 

Långt ifrån alla tillfrågade hushåll kommer kunna ombildas i de aktuella områdena. Hyresrätterna ska utgöra mer än 60 procent av bostadsbeståndet. Allmännyttan ska också erbjuda fler hyresrätter än de privata värdarna.

 

Om ombildningar sker och dessa kriterier inte längre skulle uppfyllas, så kommer ytterligare ombildningar inte tillåtas i respektive stadsdel, förklarar man från majoritetens sida.

 

Kraven för att få ombilda blir också hårdare. 50 procent av de boende i fastigheten måste anmäla intresse för att staden ska handlägga ansökan, tidigare har det räckt med att 40 procent visat intresse. Dessutom måste hälften av de boende förbinda sig att själva köpa lägenheter.’

 

Hyresgäster i kommunala fastighetsbolag får erbjudande om ombildning till bostadsrätt följande stadsdelar: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

 

 


 

 

Senaste från Redaktionen