27 april 2024
onsdag, 20 februari 2019 09:22

Nio Hilton-hotell i konkurs sålda i UK för 3 Mdr

Skrivet av 

 

Den israeliske fastighetsmagnaten Amir Dayan har köpt nio brittiska hotellfastigheter i konkurs för cirka 3 Mdr kr.



Enligt Bloomberg är nio brittiska hotellfastigheter, uthyrda till Hilton, och tidigare ägda av en iransk-brittisk affärsman, Vincent Tchenguiz, nu sålda för 246 miljoner pund, cirka 2.990 Mkr. Köpare är en fastighetsgrupp som leds av den israeliske fastighetsmagnaten Amir Dayan.

 

Affären startade i början av år 2018 då de nio hotellfastigheterna sattes i konkurs och först nu har uppgifter kommit fram att köparen av konkursen är Vivion Investments Sarl, med huvudägaren Amir Dayan.

 

Enligt Bloomberg svarade inte en representant för familjen Dayan omedelbart på begäran om en kommentar kring affären.

 

Försäljningen markerar starten på en ny era för den så kallade portföljen Zinc Hotels, som en gång ägdes av den iransk-brittiska affärsmannen Vincent Tchenguiz. Hans företag, Consensus Business Group, försökte under år 2017 sälja de nio hotellfastigheterna runt om i England, tillsammans med en mer värdefull fastighet i London, för 600 miljoner pund, cirka 7,3 Mdr kr. En affär som inte kunde genomföras och istället sattes de nio hotellfastigheterna i konkurs.

 

Den mest värdefulla hotellfastigheten, Kensington Hilton i London, som även den ägdes av Vincent Tchengui, har sålts i en separat affär för 261,5 miljoner pund, cirka 3.179 Mkr, till ett företag som kontrolleras av hotellfastighetsägaren Bakir Cola.

 

I affärerna agerade mäklare från Savills Plc och Jones Lang LaSalle Inc.

 

– Avyttringen av Zink Hotels är en indikation på det stora intresset för hotell i Storbritannien, särskilt de hotell som har gynnsamma hyresavtal och långsiktiga värdeökningar, säger Rob Stapleton, en direktör hos Savills.

 

En annan företrädare för Savills ville inte kommentera identiteten hos investeraren Dayan bakom de köpande bolaget Vivion Investments Sarl.

 

Zinc Hotels  är det andra förvärvet i hotellindustrin som Vivion Investments Sarl har gjort det senaste året. Amir Dayans företag förvärvade även under förra året hotellfastighetsportföljen Ribbon ägd av Holiday Inn och Crowne Plaza Hotel, för 750 miljoner pund, cirka 9,12 Mdr kr.

 

Amir Dayan äger även cirka 23 procent av den tyska fastighetsägaren TLG Immobilien AG, med 301 fastigheter i Tyskland värda 1.453 euro, cirka 15,3 Mdr kr. SF