22 februari 2020
onsdag, 20 mars 2019 10:52

Angelo Gordon/Scius köper Barnängen 6 av AFA

Skrivet av 

 

Barnängen 6 , omfattande 10.300 kvm på Södermalm, är skyddsklassad och uppfördes 1917. Bild: Scius Partners


Amerikanska Angelo Gordon har tillsammans med Scius Partners förvärvat kontorsfastigheten Barnängen 6 på Södermalm. Säljare är AFA Sjukförsäkringsaktiebolag. Fastigheten, som är skyddsklassad och ritad av Cyrillus Johansson, uppfördes 1917 och omfattar 10.300 kvm uthyrningsområde med stora fönster och generösa takhöjder eftersom de första hyresgästerna var Stockholms Bomullsspinneri och Väfveri AB. Fastigheten ligger på östra Södermalm, i en stadsdel med omfattande utveckling, inklusive en ny tunnelbanestation som kommer att öppnas när den blå linjen förlängs från Kungsträdgården via Södermalm till Nacka centrum. Största hyresgäster är Nyréns arkitektkontor och Landstinget.

 

JM sålde Barnängen 6 till AFA för 303 Mkr i december 2005. Fastigheten genomgick under åren 2002 och 2003 en total ombyggnad, efter att Norstedts tryckeri lämnade byggnaden.

 

Fastighetsaktien skattar försäljningspriset till cirka 580 Mkr.

 

Det är amerikanska Angelo Gordon första förvärv i Sverige. Anuj Mittal, Co-portfolio Manager på Angelo Gordons European Real Estate Funds, säger i en kommentar:

 

 

– Vi har under de senaste tre åren byggt vårt nätverk av operating partners i Norden och vi är mycket glada över att ha gjort vårt första förvärv i Sverige tillsammans med Scius. Barnängen 6 är en fastighet med fantastisk karaktär och värdepotential.

 

– Fastigheten har unika kvaliteter i ett expansivt läge och vi ser fram emot att utveckla den tillsammans med Angelo Gordon, säger Mikael Freudmann på Scius Partners.

 

– Vi har ägt fastigheten sedan 2005 och vi lämnar nu över den till Angelo Gordon och Scius för fortsatt utveckling, säger Anna Berfenstam på AFA Fastigheter.

 

Linklaters har varit rådgivare åt Scius och Angelo Gordon.

 

L&L Advokatbyrå var rådgivare åt AFA Sjukförsäkringsaktiebolag.

 

Jätten Angelo Gordon, grundat år 1988 är privatägd och förvaltar cirka 32 miljarder dollar, 300 Mdr kr i kredit- och fastighetstillgångar, med över 480 anställda på kontor i USA, Europa och Asien.