25 april 2024
onsdag, 03 april 2019 13:58

Colliers rådgivare åt Studentbostäder i Karlstad

Skrivet av 

 

Efter Studentbostäders förvärv av Freja 14 och Hästen 4 har SBS totalt 300 bostäder i Karlstad och 1.600 studentlägenheter i landet.




Colliers International med Sofia Folstad som projektledare har agerat rådgivare då det rikstäckande studentbostadsbolaget Studentbostäder i Sverige (SBS) har förvärvat två studentfastigheter i Karlstad för 115 Mkr. Fastigheterna innefattar tillsammans 158 lägenheter och har en sammanlagd boarea om 3.438 kvm.

Efter förvärvet har SBS 300 studentlägenheter i Karlstad och totalt 1.600 studentlägenheter i landet. I juli förra året bildade Amasten, SBB och Offentliga Hus tillsammans Studentbostäder i Sverige (SBS). Vid den tidpunkten omfattade fastighetsportföljen 21 fastigheter om cirka 900 Mkr, som bolagen sålde till det gemensamma bolaget, där Offentliga Hus blev största ägare med 45,77 procent, följt av Amasten med 28,17 procent, SBB med 21,69 procent samt övriga ägare med 4,38 procent.

SBS tillträdde till Freja 14 och Hästen 4 i Karlstad den 28 februari respektive 2 april. Fastigheterna är belägna i attraktiva lägen – Freja 14 i Karlstads centrala stadsdel Tingvallastaden och Hästen 4 i Herrhagen som är ett av Karlstads mest populära bostadsområden.

Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige, säger:
– Karlstad är en fantastisk stad med ett mycket bra universitet, vilket återspeglas i den stora bostadsbrist som finns för studenter. Det känns därför väldigt kul att vara med och utöka utbudet av studentbostäder just här och dessutom i så pass fina områden. Vi kommer att fortsätta expandera genom förvärv och nybyggnation och bli Sveriges största studentbostadsbolag.

Med ovan affär inräknad har Colliers det senaste året agerat trans-aktionsrådgivare till totalt 1.716 studentlägenheter, motsvarande en uthyrningsbar area om cirka 54.500 kvm i studentstäder över hela Sverige, motsvarande ett fastighetsvärde om cirka 1,1 Mdr kr.

Rebecka Norberg, Head of Capital Markets på Colliers, säger:
– Intresset för samhällsfastigheter har växt kraftigt och däribland även segmentet studentbostäder. Det ser vi dels på studentbostäders ökning av omsättningsvolymen och att aktörerna inom segmentet blivit fler. Vi har de senaste åren haft förmånen att arbeta i studentstäder över hela Sverige, stora som små, vilket har gett oss en god förståelse och insyn i segmentet.

I samband med förvärvet i Karlstad gör Studentbostäder, SBS, en riktad nyemission om 61.392 aktier till en teckningskurs om cirka 244 kr per aktie.

De nya aktierna kommer att användas som betalning genom kvittning av fordran för ett förvärvet där de 61.392 aktier ska tecknas av säljaren Älvstranden i Karlstad AB. Den riktade nyemissionen beslutades av styrelsen den 2 april 2019 med stöd i bemyndigande från extra bolagsstämman samma dag. Emissionen förväntas slutföras under början av juni månad. Tidpunkt för teckning och betalning i nyemissionen har bestämts till den 2 oktober, med rätt för styrelsen att senarelägga sådan tidpunkt.