19 april 2024
torsdag, 04 april 2019 10:07

Aberdeen Standard säljer för 680 Mkr

Skrivet av 

 

 

Efter ett framgångsrikt utvecklingsarbete säljer Aberdeen Standard Investments sitt innehav i externhandelsplatsen Ingelsta utanför Norrköping.

 



Aberdeen Standard Investments har, med Cushman & Wakefield som rådgivare, sålt externhandelsplatsen Ingelsta Retail Park i Norrköping till tyska Deka Immobilien. Köpeskillingen uppgår till cirka 680 Mkr och det är Dekas och Aberdeens andra detaljhandelsaffär i Sverige på kort tid. Så sent som i september i fjol köpte Deka Länna Market i Huddinge för cirka 830 Mkr från Aberdeen Standard Investments. I juni 2016 förvärvade Standard Life via fonden Euro Club II Ingelsta Handelscentrum för cirka 500 Mkr (56 MEUR).

Ingelsta Retail Park består av fastigheterna Adaptern 2 och Reläet 18 och är en integrerad del av Norrköpings detaljhandelskluster Ingelsta, en av Sveriges tio största handelsplatser. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till cirka 37.000 kvm

– Denna transaktion är ett bevis på att aptiten fortfarande är stor för detaljhandelsområden med livsmedelsaktörer som starka ankarhyresgäster. Möjligheten att även ytterligare utveckla detaljhandeln inom området ökar värdet på både kort och lång sikt för denna redan mycket starka externhandelsplats, säger Daniel Turner, projektledare Capital Markets, Cushman & Wakefield.

Aberdeen Standard Investment köpte Länna Market i Huddinge under det tredje kvartalet 2015 och Ingelsta Retail Park under det andra kvartalet 2016. Med hjälp av RICO Estate Development (RED) har nya affärsplaner tagits fram och en rad utvecklingsprojekt genomförts, vilket har resulterat i nya hyresgäster, längre hyresdurationer och att i stort sett alla tidigare vakanser på handelsplatserna har fyllts. Linklaters var Aberdeen Standard Investments legala rådgivare i båda transaktionerna.

Under de senaste sex månaderna har Cushman & Wakefield agerat säljrådgivare i tre större retailaffärer på den svenska marknaden. Affärerna har en total försäljningsvolym om 2,1 Mdr kr och en sammanlagd area om 114.000 kvm.