19 april 2024
torsdag, 04 april 2019 14:25

SABO: Byggpriserna har ökat 48 procent på 5 år

Skrivet av 

Å

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.


Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU – och de fortsätter att stiga. Den nya rapporten som Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO publicerar i dag visar på en prisökning på nästan 69 procent mellan åren 2015 och 2017. Totalt, för hela den undersökta perioden, har priserna ökat med 48 procent.

 

– Den här prisbilden matchar vare sig betalningsviljan eller betalningsförmågan runt om i landet. De höga priserna utgör ett särskilt stort problem för de allmännyttiga bostadsbolagen, eftersom de är kommunernas främsta verktyg för att tillgodose bostadsförsörjningen. Allmän­nyttan behöver bygga i såväl hög- som lågkonjunktur, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO.

 

Totalt har 829 anbud i 283 upphandlingar granskats. Det totala antalet anbudsgivare var 289 företag, varav 23 var utländska. Räknat i antal anbud var 45 anbud från utländska anbudsgivare.

 

Analysen visar att andelen anbud från utländska entreprenörer har ökat från noll till åtta procent sedan 2015 – och att de utländska anbuden generellt håller lägre priser än de svenska anbuden.

 

– Det är högkonjunktur och det ger ekonomiska förutsättningar för att utveckla sig, förbättra sin produktivitet. Läget just nu är att priserna skenar på ett sätt som måste beskrivas som omoraliskt när det samtidigt händer alldeles för lite när det kommer till produktivitet. Att skylla prisökningar på byggregler, standardhöjningar eller markpriser håller inte denna gång, betonar Jonas Högset, chef Fastighet och Boende SABO.

 

Analysen visar dock också att de utländska företagen, trots låga priser, haft svårt att vinna anbud. Endast vart nionde utländskt anbud har vunnit upphandlingar där även andra företag lämnat anbud – att jämföra med nästan vart tredje bland de inhemska anbuden.

 

Anbudspriserna har stadigt ökat under analysperioden. Mellan 2015 och 2017 ökade priset per lägenhet med 69 procent i de anbud som vann upphandlingarna. För hela perioden var höjningen 48 procent. Någon avmattning genom den ökade utländska närvaron kan ännu inte utläsas i statistiken.

 

– SABO kommer fortsätta att ram­upphandla Kombohus för att pressa byggpriserna och arbeta för att få fler entreprenörer att förbättra sin produktivitet genom upphandlingsmodellen Flex och med att visa på det fantastiska med allmännyttan – en stark sam­hällsbyggare, säger Anders Nordstrand, VD SABO.