Skriv ut denna sida
torsdag, 11 april 2019 14:53

Grönt ljus för Nyhamnens översiktsplan

Skrivet av 

 

Fullt utbyggt ska Nyhamnen i Malmö rymma närmare 9.000 bostäder, 16.000 nya arbetsplatser samt närmare 2.000 grundskoleplatser och 1.000 förskoleplatser.


I takt med att Malmö växer behöver staden byggas ut med fler bostäder och arbetsplatser. Därför planeras det för en helt ny stadsdel i Nyhamnen, som när den står klar kommer att erbjuda attraktiva stadsmiljöer för boende och företag. På torsdagen togs ännu ett steg för förverkligande när stadsbyggnadsnämnden godkände förslaget till översiktsplan för området.

 

Med sitt läge norr om Centralstationen, söder om Frihamnen och väster om Västkustvägen är Nyhamnen ett av Malmös mest centrala områden. Här finns närheten till vatten, men också gamla industrimiljöer som präglar stadsbilden. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader kommer att tas tillvara i omvandlingen, samtidigt som det kommer att anläggas parker, trädplanteringar och mötesplatser intill vattnet. Det planeras också för två helt nya öar mellan Nyhamnspiren och Krankajen med plats för bostäder och kontor. Fullt utbyggt ska Nyhamnen rymma närmare 9.000 bostäder, 16.000 nya arbetsplatser samt närmare 2.000 grundskoleplatser och 1.000 förskoleplatser.

 

Malmös framgångsrika och uppmärksammade arbete med hållbar stadsutveckling kommer att göra avtryck i området som blir en arena för kommunens fortsatta arbete med frågan. Här kommer stadens högt ställda ambitioner på miljöområdet att visa sig i form av visionära infrastrukturlösningar, som till exempel högklassig kollektivtrafik.

 

Omvandlingen av Nyhamnen kommer att pågå under lång tid framöver, stadsdelen förväntas stå helt klart år 2055.

 

Kommunfullmäktige ska ta ställning till översiktsplanen under hösten 2019.

 

– Steg för steg förbereder vi för en ny, spännande stadsdel som kommer att förändra vår bild av centrala Malmö och ge staden en helt ny siluett. Nyhamnen blir en tät och grön stadsdel med korta avstånd och en närhet till vattnet som bidrar till områdets karaktär, men också attraktivitet, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

 

– En ny central stadsdel håller på att växa fram i Nyhamnen. En stadsdel som ska bidra till en miljömässigt hållbar stadsutveckling med klimatsmart byggande, närhet till snabb, säker och grön kollektivtrafik. Här skapas möjligheter till att kunna bygga Malmö på höjden och skapa spännande siluetter, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

 

 

Senaste från Redaktionen