20 november 2019
torsdag, 18 april 2019 15:21

Oscar Properties redovisar luftslott

Skrivet av 

 

Oscar Properties redovisar i sin årsredovisning ett bostadsprojekt i Karl Staffs park som bolaget inte har. Karl Staaffs park ligger på Norrmalm i centrala Stockholm, belägen vid korsningen Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan. Platsen där torget och Eriksbergsplan på andra sidan Birger Jarlsgatan ligger var tidigare känt som Träsktorget där skampålen för offentliga bestraffningar en tid var placerad.

 

Under flera års tid har Oscar Properties redovisat byggprojekt som inte finns, rapporterar SvD Näringsliv. I sin senaste årsredovisning skriver bolaget att det planerar att bygga 55 nya lägenheter mitt i centrala Stockholm, i Karl Staaffs park.


Men det är kommunens mark och den saknar Oscar Properties rätt till. Markanvisningen drogs in redan år 2015 och utan markanvisning kan det vara ett luftslott i det krisande bolagets allt kortare projektlista.

 

– Det finns inga som helst planer på ett projekt där nu, säger Anders Hallberg vid Exploateringskontoret i Stockholms stad, till tidningen.

 

Aktien i Oscar Properties Holding har varit nedpressat en längre tid. I onsdags var kursen 6,86 kr och under Skärtorsdagen steg aktien med 14,01 procent till 7,65 procent till låg omsättning. Eftersom det endast finns 28,5 miljoner aktier i bolaget finns spekulationer på Avanza att Oscar Engelbert kommer att köpa samtliga aktier i bolaget. En aktieägare skriver på Avanza: ”Efter att aktieägare och långivare har pinats kommer Oscar Engelbert själv som en "räddande ängel". Han lägger själv ett bud på bolaget. Stamaktieägarna bjuds generöst 15 kr per aktie och med nära 100 procent överkurs mot aktiekurs kommer han att få in nästan alla aktier. Han äger redan 39 procent av alla aktier. De 17,4 miljoner aktier han inte äger kommer han att behöva betala endast 261 Mkr. Preffägarna får ett snålare bud, cirka 30 kr för preffen och 150 kr för Preff B. Det spelar ingen som helst roll om preffägarna knorrar och säger nej. Får han in stamaktierna med sitt generösa bud så har han redan över 90 procent av aktierna och kan påkalla tvångsinlösen av preffarna till skambudskursen. Det har tidigare gjorts i exempelvis Agora. Det kommer att kosta knappt 90 Mkr. Sammanlagd kostnad för att ta över 100 procent av aktierna i Oscar Properies blir alltså cirka 350 Mkr. Det är pengar han har fått ut tidigare när han sålt av aktier. När han har total kontroll över bolaget ser han till att genast skjuta till mer pengar och genom en serie pressmeddelanden skapa trygghet kring bolagets fortlevnad.


Resultatet blir att den knappa miljard som bolaget har i eget kapital kommer Oscar Engelbert att ha tagit över till en stor rabatt. Nu kan han i lugn och ro sälja av ett par projekt som till exempel Primus för att få pengar att genomföra de projekt som finns kvar i bolaget.”

 

I en kommentar kan sägas att en förutsättning för att Oscar Engelbert ska kunna lägga bud på samtliga aktier i Oscar Properties är att bolaget lyckas förlänga ett obligationslån om 450 Mkr som förfaller i september, eller finner en annan finansiering för detta lån då det förfaller. Se länk:

SF