26 april 2024
fredag, 24 maj 2019 15:29

Nya Metro Cityringen i Köpenhamn försenas

Skrivet av 

 

 

 

 

Karta över metronätet efter utbyggnaden i september 2019 med linjerna M3 och M4 i Cityringen.


Cityringen, den nya Metron med 17 nya stationer i Köpenhamn, blir försenad i två månader och kommer därför endast kunna öppnas i september 2019. Entreprenörens Köpenhamns Metro Team (CMT) har nu ersättningskrav på cirka till 2 miljarder danska kronor, cirka 2,88 Mdr kr, som en extra betalning. Cityringen förväntas kosta sammanlagt 25,3 miljarder danska kronor (cirka 36,26 Mdr kr) i priser för år 2019, men den kan således bli dyrare om CMT får igenom sina krav.

 

Beställaren, Metroselskabet, meddelade i april 2019 att entreprenören inte lyckats nå en viktig milstolpe för projektet, vilken borde ha uppnåtts i slutet av mars. Det innebar bland annat att det måste genomföras en större mängd test som är avgörande för systemets säkerhetsgodkännande.

 

Efter att ha analyserat möjligheten att slutföra de utestående arbetena för Cityringen och behålla färdigställandet enligt det ursprungliga schemat, står det nu klart att öppningen måste flyttas 2 månader till slutet av september.

 

Enligt Børsen uppgår de ekonomiska konsekvenserna av förseningen till 165 MDKR, cirka 236,5 Mkr som finansieras av Metroselskabet. Bolaget vill emellertid inte betala räkningen, säger Metroselskabets vd Henrik Plougmann till Børsen.

 

 

– Ett kostnadstak har vi tidigare kommit överens om hur mycket CMT kan få betalt om de lyckas i alla sina uppgifter och det beloppet är 2 miljarder kronor (2,88 Mdr kr). Och om CMT vinner tvisten, kan aåldes CMT får 2 miljarder kronor, säger Henrik Plougmann till Børsen.

 

Metroselskabet har tillsammans med entreprenörerna CMT och Hitachi Rail STS utarbetat en ny tidtabell. Ett exakt öppningsdatum för Cityringen kommer att meddelas i juni. Samtidigt som Cityringen har slutfört 17 nya tunnelbanestationer fortsätter arbetet med att organisera urbana och stationära utrymmen.

 

Cityringens 17 nya tunnelbanestationerna kommer att ansluta brokvarteren med Frederiksberg och Indre By, samtidigt som Cityringen utökas med förbindelser till både Nordhavn och Sydhavn. När Cityringen öppnas förväntas antalet resor i tunnelbanan fördubblas med cirka 122 miljoner passagerare fram till år 2020.

 

Fakta

Københavns Metro är ett tunnelbanesystem i Köpenhamn som består av två linjer med 22 stationer. Tågen är förarlösa och går dagtid med 2 eller 4 minuters intervall. Nattetid sjunker frekvensen till ett tåg var 10:e eller var 20:e minut. Metron har drygt en miljon påstigande passagerare per vecka. Den första delen av Københavns Metro öppnades i oktober 2002 med stationer från Nørreport till Vestamager och Lergravsparken. I maj 2003 öppnade sträckan från Nørreport till Frederiksberg, och från oktober samma år var det möjligt att resa med Metro hela vägen till Vanløse.

 

Cityringen är den fjärde etappen i utvecklingen av Københavns Metro med 17 nya stationer. Beslut att bygga banan togs den 1 juni 2007. Cityringen kommer att knyta ihop bland annat Københavns Hovedbanegård (anslutning till S-tåg, fjärrtåg och Öresundståg), Rådhuspladsen, Kongens Nytorv (anslutning till nuvarande metrolinjer M1 och M2), Østerport (anslutning till S-tåg, fjärrtåg och Öresundståg), Nørrebro (anslutning till S-tåg) och Frederiksberg (anslutning till nuvarande metrolinjer M1 och M2). Ringen ska trafikeras av linje M3. Dessutom byggs en sidolinje till Nordhavn, som inledningsvis ska trafikeras av linje M4 mellan Københavns Hovedbanegård och Orientkaj.


Arbetet med att bygga Cityringen påbörjades 2009 och beräknades vara färdigt år 2018. I augusti 2014 meddelades att projektet fördyrats och försenats med ett öppningsdatum i juli 2019, men detta datum har nu flyttas fram till slutet av september i år.