27 januari 2020
fredag, 14 juni 2019 08:31

Eastnine planerar kontorshus helt i trä i Riga

Skrivet av 

 

Den nya kontorshuset,  helt i trä,  planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara beläget centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine.


Byggnaden ska bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum med certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum.

 


 

Eastnine har inlett undersökningar om att bygga ett nytt stort kontorshus, konstruerat helt av trä, i Riga. Byggnaden skulle bli unik i Baltikum och innebära att en milstolpe uppnås inom såväl hållbarhet som medarbetarupplevelse. Avsikten är att kontoret ska uppfylla certifieringskraven för både LEED Platinum och WELL Building Standard.

 

Den nya byggnaden planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara belägen centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine. Kontorshuset i trä kommer att präglas av öppna ytor med utsikt mot en grön innergård och ha fler parkeringsplatser för cyklar än för bilar. Konstruktionen sätter fokus på miljön för människan, med välkomnande öppna, gröna utrymmen både utanför byggnaden och inuti, samt skapandet av gemensamma ytor lämpade för samarbete. För närvarande finns inga kommersiella fastigheter i Baltikum med WELL Building Standard-certifiering. WELL, ett ledande globalt klassificeringssystem från International WELL Building Institute, och som fokuserar uteslutande på hur byggnader, och allt i dem, kan förbättra människors komfort, framdriva bättre val och generellt förbättra, istället för att kompromissa om, hälsa och välbefinnande.

 

– Det har blivit allt viktigare för företag att erbjuda riktigt bra arbetsmiljöer för att kunna attrahera de bästa medarbetarna. I Riga råder det brist på förstklassiga och hållbara kontorslokaler och det finns ingen aktör som är bättre lämpad än Eastnine att kunna leverera just det, säger Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

 

– Byggnaden skulle bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum av den här storleken och den första som kvalificerar sig för dubbla hållbarhetscertifieringar i form av den spännande globala certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum, säger Natalija Monkevičienė, Head of Business Development på Eastnine.

 

Den internationellt kända arkitektfirman Arrow från Danmark ansvarar för det arkitektoniska konceptet. Projektet är i designfasen och beräknas vara färdigt 2022.

 

Eastnine AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag med ett substansvärde på 242,3 miljoner euro, cirka 2,6 Mdr kr. Bolaget ska utvecklas till ett renodlat fastighetsbolag med förutsägbara kassaflöden genom att vara en långsiktig förvaltare av hållbara och förstklassiga kontorslokaler i de baltiska huvudstäderna. Eastnine är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, sektor Real Estate.