24 april 2024
onsdag, 26 juni 2019 10:45

Google investerar 26,5 Mdr i holländska datahallar

Skrivet av 

 

Agriport Datacenter Area, cirka 5 mil norr om Amsterdam, är den största regionen för datahallar i Nederländerna.

 


Google investerar nu ytterligare 1,1 miljarder dollar i nederländska datahallar genom utbyggnader i Eemshaven. Det betyder att Googles totala investering i Nederländerna har ökat till totalt 2,8 miljarder dollar, cirka 26,5 Mdr kr sedan år 2016.


Google kommer även att bygga ett nytt centrum för datahallar i Agriport, cirka 5 mil norr om Amsterdam samtidigt som Google utökar sitt befintliga bestånd av datahallar i Eemshaven.

Förra året rapporterade Construction Global att Google hade köpte 70 hektar mark utanför Amsterdam för att där bygga Agriport datacenter.

 

Google har även köpt mark i Danmark, Luxemburg och Sverige. Efter flera års förhandlingar blev det klart att Google kunde köpa 109 hektar skogsmark  av Avesta kommun i oktober 2017. Orsaken till att Google valde att bygga i Sverige var att regeringen hade sänkt skatten på el till serverhallar från 29 öre till ett halvt öre per kilowattimme

 

När Googles utbyggnader i Eemshaven är klara kommer 350 anställda att arbeta där och i Agriport kommer 125 personer att anställas.