18 april 2024
tisdag, 02 juli 2019 13:42

JM säljer hyresrätter till Aberdeen för 1,2 Mdr kr

Skrivet av 

 

Lidingö Tryckregulatorn 2 som Aberdeen köper ligger i JM:s stora utvecklingsområde Dalenum på Lidingö.

 

 



Spaken 1 i Täby omfattar 137 hyresrätter.


 

Planområdet för Lådmakaren 4 i Rissne, Sundbyberg.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Standard Investment Sverige.

 


JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 Mkr.

 

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 samt Sundbyberg Lådmakaren 4 som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. Fastigheterna har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt. Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 Mkr.

 

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

 

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

 

Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige, säger:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan cirka 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av cirka 8.000 lägenheter.

 

Setterwalls, EY och WSP har varit köparens Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären medan Newsec var rådgivare till säljaren JM.