27 april 2024
onsdag, 03 juli 2019 10:53

Pangea: Stark nordisk marknad trots lägre volymer

Skrivet av 

 

Transaktionsvolymer i Norden under det första halvåret 2019 (transaktioner över 5 MEUR).



Transaktionsvolymerna på de nordiska fastighetsmarknaderna uppgick till nästan 20 miljarder euro (210 Mdr kr) under årets sex första månader, vilket är 11 procent lägre än samma period föregående år. Volymen i Sverige har emellertid ökat avsevärt och logistiksektorn är hetare än någonsin. Det framgår av en ny rapport från Pangea Property Partners.


– Den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter att vara mycket stark och locka till sig betydande kapital. Det gäller särskilt den svenska marknaden, där vi hittills i år har sett totalt 21 enskilda affärer på över en miljard kronor – ett ovanligt stort antal. Generellt sett är transaktionsaktiviteten hög och vi förväntar oss att årets totala transaktionsvolym i Norden överstiger 40 miljarder euro för femte året i rad. Av denna volym förväntar vi oss att Sverige står för cirka 18 miljarder euro, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Hittills i år är transaktionsvolymen i Sverige uppe i 8,3 miljarder euro, vilket är en ökning med 11 procent från förra året. Det är också den näst högsta volymen någonsin under ett första halvår. I övriga Norden uppgick transaktionsvolymen till 4,0 miljarder euro i Norge, 3,7 miljarder i Finland och 3,6 miljarder euro i Danmark, vilket för alla länder innebär en minskning jämfört med samma period föregående år. Antalet transaktioner förblev på ungefär samma nivå.

Internationella investerare var nettoköpare av nordiska fastigheter för 2,7 miljarder euro första halvåret 2019. Utländska köpare svarade för 32 procent av volymen medan utländska säljare stod för 18 procent.

När det gäller segment var kontor den största sektorn under perioden med 29 procent av volymen, följt av bostäder på 21 procent. Retail uppgick till 17 procent, vilket visar att detta har varit ett aktivt segment trots fokus på oroliga återförsäljare. Andelen lager- och logistikfastigheter ökade till totalt 17 procent, jämfört med 11 ​​procent under motsvarande period ifjol.

– Logistik har aldrig varit hetare än just nu, både vad gäller prissättning och aktivitet. Sektorn domineras av internationella köpare som vill göra stora portföljförvärv, säger Bård Bjølgerud, vd och partner hos Pangea Property Partners.

De största fastighetstransaktionerna i Norden under första halvåret 2019
1. Elo och Varmas sammanslagning av köpcentra Jumbo och Flamingo i Finland (0,6 miljarder euro)
2. Lilium och Castellums fastighetsbyte, 26 fastigheter i Linköping och Sundsvall (5,2 Mdr kr)
3. DNB Livs förvärv av DNB Banks huvudkontor i Oslo från Samhällsbyggnadsbolaget (4,5 Mdr kr)
4. Blackstone köp av 30 lager- och logistikfastigheter i Sverige från Corem (4,2 Mdr kr)
5. Allianz och CBRE GIPs förvärv av åtta logistikfastigheter i Sverige och Danmark från en fond som förvaltas av Ness, Risan & Partners (4,0 Mdr kr)

För Pangeas del var det första halvåret starkt och bolaget var rådgivare i över 20 fastighetsaffärer och andra rådgivande uppdrag i Norden med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 1,5 miljarder euro – företagets näst bästa första halvåret någonsin.

Exempelvis medverkade Pangea som rådgivare i Castellums och Liliums fastighetsbyte om 5,2 Mdr kr. Bolaget var också rådgivare när Bane NOR Eiendom och Eiendomspar inrättande ett nytt gemensamt ägt parkeringsbolag i Oslo samt vid försäljningen av två huvudkontor och detaljhandelsfastigheter i Oslo CBD för Genesta respektive Tristan Capital Partners.

– Vi har också pågående uppdrag värda cirka 700-900 miljoner euro som ska ingås inom en snar framtid, inklusive ett antal spännande köp- och säljuppdrag i Stockholm, avslutar Bjølgerud.