27 maj 2020
fredag, 05 juli 2019 13:23

Amasten lanserar kooperativ boendeform

Skrivet av 

 

Kön till Amastens kooperativ i Kronandalen öppnades den 5 juli. Insatserna för bostäderna i Kronandalen är från 190.000 kr för 1,5 rum om 43 kvm med en månadshyra om 4.800 kr till 320.000 kr för 3 rum om 70 kvm med en månadshyra om 7.900 kr.

 

 

 


Amasten presenterar tillsammans med Luleå kommun ett testprojekt – en kooperativ boendeform i den nya stadsdelen Kronandalen i Luleå. Ett kooperativt boende är en hybrid mellan hyresrätt och bostadsrätt där hyresgäster betalar en insats för lägenheten som återfås vid utflyttning. I Amastens kooperativ ingår möjligheten att semestra i Portugal.

 

– Luleå är en innovativ och hållbar kommun som passar perfekt för den här typen av satsningar. Vi vill tillsammans skapa rörelse på bostadsmarknaden, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

– Det är jättekul att fler företag är intresserade av att etablera sig i Luleå. Att det dessutom är ett företag som kan erbjuda låga hyresnivåer är extra roligt, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

 

På en ansträngd bostadsmarknad växer nya boendeformer fram, Amasten testar därför marknaden i Luleå inför pilotprojekt i Kronandalen.

 

– Vi tror på nya lösningar på boendefrågan men vi måste även lyssna på vad marknaden säger. Vi öppnar därför en kö där den som är intresserad kan anmäla sig. Vi får se om intresset finns, fortsätter Jan-Erik Höjvall.