20 april 2024
måndag, 08 juli 2019 15:49

Navet: Inbromsad aktivitet på byggmarknaden

Skrivet av 

 

Svagare konjunktur och splittrad byggmarknad enligt NAVET Analytics. Foto: Navet & Mikael Tannus

 

 


Svensk konjunktur går nu in i en period med betydligt svagare tillväxt på grund av en dämpad internationell efterfrågan och effekterna av en kraftigt inbromsad aktivitet på byggmarknaden.

 

Som motvikt gynnas den inhemska konsumtionen av ett fortsatt starkt läge på arbetsmarknaden i kombination med låga räntenivåer. Så kan man sammanfatta analysföretaget NAVET Analytics senaste konjunkturrapport, som färdigställdes i slutet av juni. En sammanvägning av prognoser tyder på att svensk BNP kan komma att växa med mellan 1,5-1,7 procent under de kommande två åren.

 

Det väntas vara hushållen som blir motorn för ekonomin när både offentlig konsumtion och investeringar saktar in. De samlade husbyggnadsinvesteringarna ser ut att falla med cirka 8 procent i år, beräknat i påbörjade investeringar. Nedgången väntas plana ut under 2020-2021. Utvecklingen blir troligen splittrad mellan sektorerna och generellt är det offentligt husbyggande och ombyggnadsinvesteringar inom flerbostadshus som kan komma att utvecklas mest positivt.