29 april 2024
tisdag, 09 juli 2019 10:57

Catella Residential köper i Finland för 850 Mkr

Skrivet av 

 

Förvärvet som Catella Residential nu genomför omfattar högkvalitativa, moderna bostadsfastigheterna som är byggda år 2011 och som ligger främst i huvudstadsregionen.

 


Catella Residential går in i Finland med sin pan-europeiska fond och förvärvar 300 hyresrätter för cirka 80 miljoner euro, cirka 850 Mkr.

Catella Wohnen Europa, en paneuropeisk bostadsfond, som leds av Catella Residential Investment Management (CRIM), har nu gjort ett förvärv på fondens tionde marknad i Europa med ett förvärv av en portfölj med över 300 lägenheter, belägna runt om i hela Finland. Catella Asset Management Oy agerade som lokal partner för köparen.

Portföljen består av sex bostadsfastigheter med en uthyrningsyta om 18.500 kvm. Säljare är den finska försäkringsgruppen Fennia och dess dotterbolag Fennia Life. De högkvalitativa, moderna bostadsfastigheterna är byggda 2011 och de ligger främst i huvudstadsregionen, samt med en fastighet i Tammerfors och med en fastighet i Jyväskylä. Alla bostäderna är fullt uthyrda.

Benjamin Rüther
, investeringsrådgivare för Catella Residential Investment Management, säger:

– Finland är en mycket intressant och professionell marknad, eftersom många aktörer är institutionella investerare och att portföljtransaktioner är vanliga. Efterfrågan på bostäder ökar på grund av gynnsam demografi i landets huvudstäder, vilket gör Finland till en attraktiv marknad. Vi är en av pionjärerna bland den utvalda gruppen av utländska investerare som nu är verksamma på Finlands bostadsmarknad.

Jussi Rouhento
, vd för Catella Asset Management Finland, säger:

– Bostäder har blivit den största fastighetskategorin för institutionella investerare i Finland under det senaste decenniet. Utländska investerares andel av den totala volymen bostadsportföljer ökade till 58 procent under år 2018 och den starka investeringsvolymen har fortsatt i år. Denna portfölj med bostäder i Helsingforsregionen och i de  två universitetsstäderna Tammerfors och Jyväskylä har positiva befolkningsprognoser. Det är vår första affär i Finland tillsammans med Catellas europeiska bostadsgrupp och det ett viktigt steg för Catella Asset Management Finland i segmentet bostäder.

 

Michael Fink, vd för Catella Residential Investment Management, säger:

– Vi ser fler möjligheter i Finland och i andra länder i Europa. Vi är stolta över att "Catella Wohnen Europa", vår andra europeiska bostadsfond som lanserades 2016, använde vårt interna nätverk för att samarbeta med teamen från Berlin och Helsingfors för att genomföra vår första investering i finska bostäder. Genom detta förvärv kommer fonden att göra ett förvärv om nästa 800 miljoner euro och det stärker Catellas europeiska bostadsplattform i hela Europa. Vi strävar efter att expandera ytterligare med fokus på prisvärda bostäder för seniorer, unga yrkesverksamma och studenter.