27 maj 2020
tisdag, 09 juli 2019 17:02

Europa Capital köper av SEB på Kungsholmen

Skrivet av 

 

Kontorsfastigheten Brädstapeln 13, omfattande 12.000 kvm, belägen intill Trygg Hansa-huset på Kungsholmen säljs nu av Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Köpare är Europa Capital, kontrollerat av Mitsubishi Estate Co. Ltd.

 

 

 

 

 

Det nya förslaget för kvarteret Brädstapeln har tagits fram i nära samarbete med stadsbyggnadskontoret och är ritat av den franska arkitekten Manuelle Gautrand och svenska arkitektkontoret Equator.

 

 

Nytt förslag för Trygg Hansa-huset med påbyggnad på taket. Illustration: Manuelle Gautrand

 

Europa Capital har tillsammans med NCAP som partner avtalat att köpa kontorsfastigheten Brädstapeln 13, omfattande 12.000 kvm, belägen intill Trygg Hansa-huset på Kungsholmen i centrala Stockholm. NCAP är ett nordiskt fastighetsinvesterings- och kapitalförvaltningsbolag med kontor i Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Stockholm och London. Under det senaste året har NCAP genomfört affärer för cirka 600 MEUR. Säljare är Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Köpeskillingen har inte meddelats.


Köparen Europa Capital är majoritetsägt av Mitsubishi Estate Co. Ltd, en av världens största fastighetsbolag. Europa Capital har sedan det bildades år 1995 öppnat tio fastighetsfonder och genomfört över 130 transaktioner om totalt 11,3 miljarder euro över 20 europeiska länder.

 

Catella och Cederquist har varit rådgivare åt Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Törngren Magnell har agerat rådgivare åt Europa Capital och NCAP.

 

Den sålda fastigheten Brädstapeln är granne med Brädstapeln 16, Trygg-Hansa-huset, ägt av Areim.

 

I april 2018 beslutade stadsbyggnadsnämnden att godkänna detaljplanen för kvarteret Brädstapeln. Trygg Hansa-huset, om 44.000 kvm, har varit till salu en längre tid och projektet kvarteret Brädstapel är omfattande. Areim har bland annat tecknat hyreskontrakt med Ica, Systembolaget och ett Sats om cirka 5.500 kvm. Trygg Hansa och 600 medarbetare har nu minskat sin lokalyta till två våningar om 7.200 kvm.

 

Areim köpte Brädstapeln 16 av Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv  i januari 2014 för cirka 2 Mdr kr.