25 april 2024
torsdag, 01 augusti 2019 14:51

Scope: Fed:s styränta kan sänkas ytterligare

Skrivet av 

 

Matthew Curtin, på Scop Group, förväntar sig att Fed sänker styrräntan ytterligare 50 punkter till slutet av 2020.


Enligt Matthew Curtin, Senior Editor på franska Scop Group, innebär Federal Reserves sänkning av styrräntan från 2,25 procent till 2,00 procent, att de ekonomiska obalanserna som finns mellan ECB och Fed kommer att öka. Federal Reserves och Europeiska centralbanken framtida penningpolitik kan ge en minskad långsiktig tillväxt och en dämpad inflation, som ytterligare förstärker de finansiella obalanserna, vilka på sikt leder till minskad ekonomisk avkastning.

 

Fed:s ordförande Jerome Powell signalerade att detta inte var ”början på en lång serie räntesänkningar”, även om dörren till ytterligare nedskärningar är öppen.

 

Men Matthew Curtin på Scop Group, förväntar sig trots Powells uttalande, att en ytterligare sänkning om 50 punkter kommer att ske till slutet av 2020. Fed vill minska inflationsförväntningarna, nu när tillgången på arbetskraft ökar, vilket i sin tur minskar inflationstrycket.

 

Vid ECB: s penningpolitiska möte den 12 september förväntar sig Scope ytterligare lättnader. Detta kan inkludera sänkning av inlåningsräntan, genom att sänka nuvarande styrränta om 0,00 procent till –0,20 procent.


– Medan Fed och ECB:s beslutsfattare tydligt har beslutat att monetära lättnader är nödvändiga för att säkerställa att de finansiella förhållandena förblir fortsatt stödjande för ekonomin, innebär detta att det samtidigt finns en uppbyggnad av prisrisker på tillgångar – inklusive redan extrema värderingar på obligationsmarknaderna och med växande aktieskulder, säger Giacomo Barisone, CEO för Scope. Låga räntor kan stimulera regeringarna att skjuta upp svåra reformer och genomföra finanspolitiska konsolideringar, istället för låna medan det går bra.


– Varje betydande strukturell försämring skapar nu flera budgetunderskott. När den globala ekonomin har en minskad tillväxttakt, innebär det att det finansiella handlingsutrymmet försämras vid en framtida allvarlig ekonomisk nedgång eller en finanskris, säger Barisone.