25 april 2024
onsdag, 14 augusti 2019 15:06

YIT och SATO utvecklar finska Vanda

Skrivet av 

 

I Vanda kan YIT och SATO bygga upp mot 680 hyresrätter.

 


IT och SATO har inlett en gemensam plan för utvecklingen av Hakunila-distriktet,  Håkansböle, en stadsdel i staden Vanda i södra Finland. Nu har YIT, SATO, M2-Kodit och As Oy Hiirakkokuja 6 tecknat ett samarbetsavtal för att utforma nya lägenheter och en central parkeringsanläggning för området Hiirakkokuja.

 

Under år 2017 offentliggjorde staden Vantaa förutsättningarna för Hakunilas stadsplanering. Samma år inledde YIT och SATO ett samarbete under vilket utvecklingspotentialen i Hakunila-distriktet har utvärderats i stort. Det nya projektet i Hakunila är en fortsättning på den kompletterande planen för Raudikkokuj, norr om Hiirakkokuja. Projektet Raudikkokuja gör det möjligt att bygga cirka 300-360 nya lägenheter och för projektet Hiirakkokuja är det möjligt att bygga cirka 260-320 lägenheter.

 

Hakunila är ett intressant område på grund av dess stora fritidsaktiviteter och den utvecklande kollektivtrafiken. Till exempel erbjuder stadsdelen flera idrottsparker, den närliggande naturparken Sipoonkorpi samt Håkansböle herrgård, områden som möjliggör rekreation. Hakunila är lättillgängligt och den planerade banan mot Tikkurila förbättrar kollektivtrafikförbindelserna ytterligare.

 

YIT: s vision är bygga för ”mer liv i hållbara städer” – i stadskärnor och i förortsområden. I förorterna kan detta betyda både renovering och nybyggnation. Målet är att förbättra miljöns kvalitet och göra den mer attraktiv, samt att öka befolkningen och därmed också efterfrågan och utbudet av tjänster i området. Ofta innebär utveckling också omstrukturering av parkering.

 

– Hakunila har mycket potential och genom kompletterande planering kan denna utveckling påskyndas. Med ett gemensamt projekt kan vi vidareutveckla vårt koncept för områdets utveckling, säger Juha Kostiainen, som ansvarar för stadsutveckling på YIT.


SATO har varit involverat i byggandet av Hakunila sedan början av 1970-talet och företaget äger ett stort antal hyreslägenheter i området. SATO investerar i utvecklingen av Hakunila-distriktet på många sätt, dels genom att renovera de redan befintliga hyreslägenheterna, dels förbereda planeringen för nya bostadsbestånd i området.
– Vi har varit involverade i utvecklingen av Hakunila och vi vill också investera i Hakunilas framtid. De fungerande transportförbindelserna och tjänsterna skapar en bra grund för att utveckla en stadsdel, där människor kan trivas, säger Antti Aarnio, vice vd för SATO.

 

M2-Kodit är ett företag som är helägt av Y-säätiö-gruppen som fokuserar på ARA-bostäder till rimliga priser. M2-Kodit har som mål att erbjuda lägenheter som hyresgästerna har råd med.

 

– Vi vill bygga billiga hyreslägenheter som är lättillgängliga. Hakunila är ett utvecklande och intressant område som även i framtiden kommer att behöva hyreslägenheter, säger Pekka Kampman, byggchef för M2-Kodit hyreslägenheter, ett företag som ägs av Y-säätiö-gruppen.