19 april 2024
onsdag, 14 augusti 2019 16:41

Stordalen köper de finska lyxhotellen Kämp Hotels

Skrivet av 

 

Hotel Kämp i Helsingfors grundades som Grand Hôtel år 1887. Hotellet innehåller 164 eleganta rum och 15 lyxiga sviter inklusive Mannerheim-sviten om 258 kvm.

 


Hotellgruppen Nordic Choice Hotels meddelar att den har förvärvat den finska hotellgruppen Kämp Collection Hotels. Hotellkedjan består av elva hotell som är marknadsledande inom lyx- och livsstilssegmentet i Finland.

 

– Förvärvet av Kämp Collection Hotels är en milstolpe för både företaget och mig själv, och är en av de viktigaste affärer jag har gjort i hotellbranschen. Nordic Choice Hotels blir en nordisk hotellgrupp, och som ny ägare av Kämp Collection Hotels kommer vi allvarligt att bli en viktig nordisk aktör. Kämp Hotel är en institution i Helsingfors, och Kämp Collection Hotels fastigheter är unika på den globala hotellmarknaden. Dessutom är Kämps personalkultur perfekt för Nordic Choice Hotels. Vi är båda stolta och ödmjuka att fortsätta driva Kämp Hotels och vi vill bevara de traditioner som varumärkena representerar, säger Petter A. Stordalen, ägare och grundare av Nordic Choice Hotels.

 

Kämp Hotels historia började år 1887 när Carl Kämp grundade Grand Hotel i Helsingfors, som idag kallas Kämp Hotel och är Finlands mest berömda hotell. Idag består hotellkedjan av en samling hotell med starka oberoende varumärken, som inkluderar bland annat Kämp, St. George, GLO Hotels, Hotel Fabian och Klaus K. Dessutom driver Kämp Hotels några av Finlands mest berömda restauranger. År 2019 får företaget en omsättning om cirka 100 miljoner euro.

 

– År 2016 öppnade vi våra två första Clarion-hotell i Finland, och 2016 blev det finska boutiquehotellet F6 i Helsingfors också en del av portföljen. Med över 200 hotell på över 100 destinationer är ambitionen att bli Nordens bästa hotellföretag med bred täckning i alla större nordiska städer. Expansionen i Finland är därför ett viktigt strategiskt steg för koncernen. Lyx- och livsstilssegmentet i hotellbranschen växer globalt och med förvärvet av Kämp Hotels stärker vi vårt erbjudande om premiumhotell i Norden, säger Torgeir Silseth, vd för Nordic Choice Hotels.

 

Kämp Collection Hotels är känt för sina ikoniska hotell, med åtta premiumhotell i den finska huvudstaden Helsingfors, ett hotell i Sello, Espoo och ett hotell i terminalen på Helsingfors flygplats, samt Kailaniemi Towers i Espoo som öppnar 2023. Hotellkedjan har totalt 1.406 hotellrum, samt 350 i pipeline-rum, 17 restauranger och mer än 550 anställda.

 

– Stordalen och Nordic Choice Hotels har visat en imponerande förmåga att bygga starka oberoende varumärken som At Six i Stockholm och The Thief i Oslo. Vi är övertygade om att Nordic Choice Hotels är en utmärkt ägare Kämp Collection Hotels och vi ser fram emot att ge våra nuvarande och nya gäster en underbar upplevelse på våra hotell, säger Laura Tarkka, vd för Kämp Collection Hotels.

 

Finlands popularitet som resedestination har ökat starkt de senaste åren, både bland nationella och internationella resenärer. År 2019 utsågs landet till ”nummer ett land att resa till” av Business Insider och är idag den snabbast växande hotellmarknaden i Norden, inom lyxsegmentet.

 

– Finland och Helsingfors är populära som aldrig förr. Förutom att ha världens lyckligaste invånare utses Finland till det mest gröna, stabila, fria och säkraste landet på planeten. Med förvärvet av Kämp Collection Hotels kopplar vi de nordiska länderna ännu närmare, och vårt mål är att öka Finlands attraktivitet som resedestination i Norden och internationellt, säger Petter A. Stordalen.

Förvärvet av Kämp Collection Hotels ska godkännas av konkurrensmyndigheterna i Finland under hösten 2019.