25 februari 2020
torsdag, 15 augusti 2019 17:27

Förstärkt bevakning av Messingen i Upplands Väsby

Skrivet av 

 

White ritade skolan och kulturhuset Messingen i Upplands Väsby. Huset, omfattande 15.800 kvm, hade kommunen som byggherre och Peab som byggare. Messingen fick Samhällsbyggarpriset år 2012. Nu får skolan förstärkt bevakning efter hot, bråk och droghandel under vintern och våren, vilket har skapat otrygghet för såväl besökare som anställda.


Från och med måndag nästa vecka sker en satsning på ökad trygghet i kulturhuset och skolan Messingen vid stationsområdet i Upplands Väsby. Ovälkomna gäster ska mötas av en entrévakt.

 

Vinterns och vårens incidenter med hot, bråk och droghandel har skapat otrygghet för såväl besökare som anställda och därmed försvårat möjligheten för kommunen att använda Messingen som ett tillgängligt kultur- och aktivitetshus. Kommunledningen har därför beslutat om att förstärka bevakningen av lokalerna och kontrollen av vilka som besöker Messingen.

 

– Vi har förstärkt bemanningen för att öka tryggheten för besökare, personal och elever. Med dessa åtgärder är det vår förhoppning att verksamheterna ska fungera bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

 

Messingen används bland annat som skolbyggnad för Väsby Nya Gymnasium. I samband med skolstarten nästa vecka kommer eleverna informeras om att byggnaden får utökad bevakning under hösten.

 

En entrévakt får till uppgift att hälsa besökare välkomna och ta reda på syftet med deras vistelse i huset. Till exempel om de ska besöka biblioteket, en konferens eller en konsert, eller om de är elever i någon av kommunens skolor.

 

Barbro Johansson, tf kultur- och fritidschef, tror att väktaren utgör den auktoritet som kan få ovälkomna gäster att känna sig obekväma i lokalerna. Hon säger:

– Jag hoppas att besökare förstår varför dessa frågor kommer att ställas till dem. Vi hoppas att alla besökare med goda avsikter ska känna sig välkomna och trygga med att vi har en person som ser, hör och ingriper mot sådant som inte ska existera i Messingen.

 

Messingen har öppet alla dagar i veckan och är ett kreativt kunskapscenter för kultur, fritid och utbildning. Byggnaden ligger granne med stationsområdet och innehåller bland annat bibliotek, multihall, kafé, möteslokaler och två gymnasieskolor.