21 februari 2020
fredag, 23 augusti 2019 12:20

Ikea satsar 14 Mdr kr på marknaden i Kina

Skrivet av 

 

Interiör i ett av IKEA:s varuhus i Peking.

 


Ikea investerar nära 14 miljarder kronor i sin verksamhet i Kina, enligt Bloomberg.

 

– Vi har en stark tro på den kinesiska marknaden, säger Anna Pawlak-Kuliga, ansvarig för möbeljättens verksamhet i Kina. Pengarna ska användas till att digitalisera verksamheten i Kina, skriver Direkt och hänvisar till tidningen Beijing Evening News. Direkt skriver också att det är Ikeas hittills största satsning någonsin i Kina. Ikeas försäljning i Kina har minskat tre år i rad, skriver Bloomberg.

 

Ikea har sett försäljningstillväxten minska under tre år i rad i Kina när landet kämpar med en svagare ekonomi orsakad av en handelskonflikt med U.S.

IKEA ska investera totalt 10 miljarder yuan (1,4 miljarder dollar) under de kommande 12 månaderna och öppna ytterligare fyra varuhus i landet senast till augusti 2020, säger Anna Pawlak-Kuliga, vd för IKEA Kina.


Ikea, vars globala försäljning minskade till 38,8 miljarder euro (43 miljarder dollar) under 2018, ser att kinesiska konsumenter söker alltmer premiumprodukter, framhåller Pawlak-Kuliga.

 

Ikea kommer att anpassa sin affärsverksamhet i Kina så att den passar det lokala samhället, genom att öka försäljning på lokala e-handelsplattformar.


Av IKEA:s 422 varuhus i världen finns 27 i Kina. Koncernen har cirka 208.000 anställda.