3 maj 2024
onsdag, 28 augusti 2019 16:44

Minus 35,9 Mkr för Prime Living

Skrivet av 

 

Lars Wikstöm, vd för Prime Living, säger i rapporten att han inte kan garantera att bolagets finansiella problem går att lösa.


Det är tufft för studentbostadsbolaget Prime Living som för första halvåret redovisar en förlust om –35,9 Mkr före skatt. Koncernens intäkter minskade till 27,0 Mkr (27,5) efter att värdeförändringen av fastigheter minskade starkt till 12,7 Mkr (107,1).


Under perioden har Prime Living ingått ett avtal om standstill gällande bolagets säkerställda obligationslån om 400 Mkr och det säkerställda aktieägarlånet om cirka 39,3 Mkr.

 

Bolaget har beslutat att lägga ut fastigheten Folio 102601F i Sandyford, Dublin, till försäljning. Prime Living har erhållit ett bygglov för att bygga ett studentboende om totalt 25.459 kvm och 818 bäddar på sin fastighet i Sandyford, Dublin.

 

Styrelsen förslog bolagsstämman bemyndigande att besluta om nyemissioner om upp till ett sammanlagt belopp om högst 400 Mkr. Syftet med beslutet är att möjliggöra för Prime Living att anskaffa kapital för att färdigställa bolagets fastighetsutvecklingsprojekt i Spånga samt i Dublin, Irland.

 

Mark och Miljööverdomstolen upphävde Byggnadsnämndens i Göteborg Stads tidsbegränsade bygglov för uppförande av 370 lägenheter på de obebyggda fastigheterna Rambergsstaden 733:401 och 68:1.

 

Efter periodens utgång har Lunds universitet lämnat in en stämningsansökan om fordringar på cirka 3,4 Mkr gentemot Prime Living AB och dess helägda dotterbolag Prime Living Lund AB.

 

I en kommentar kan sägas att det är bistert för Prime Living då det egna kapitalet sjönk under perioden till 160,0 Mkr (801,2) med en soliditet som rasade till 9 procent (32) samtidigt som värdet på förvaltningsfastigheterna minskade till 1,72 Mdr kr (2,27).

Vd Lars Wikstöm säger i rapporten att han inte kan garantera att bolagets finansiella problem går att lösa:

– I förlängningen av de finansiella frågor som står i fokus för vårt arbete ska bolaget söka byggnadskreditiv och slutfinansiering för fastigheterna i Spånga, så att vi kan komma igång med projektet och realisera dess värdepotential. Under förutsättning att vi lyckas lösa finansieringen och färdigställa Spångaprojekt kommer Prime Living i framtiden att kunna förvalta total omkring 2.100 lägenheter och generera ett driftsnetto på närmare 100 Mkr per år. Jag vill understryka att situationen för bolaget är allvarlig, och att det är många förhandlingar som måste falla väl ut för att driften av verksamheten ska kunna fortgå. Det finns fortfarande inga garantier för att vi lyckas med allt detta, men vi närmar oss målet steg för steg.