26 april 2024
söndag, 01 september 2019 10:48

Kojamo ska bygga 900 bostäder i Helsingfors

Skrivet av 

 

Jani Nieminen, vd för det noterade finska bostadsbolaget Kojamo, som är en av Finlands största ägare av framförallt hyresrätter. Kojamo äger varumärket Lumo som är en onlinetjänst som erbjuder hyreskontrakt omgående.


Noterade Kojamo är ett av Finlands största bostadsbolag med framförallt hyresrätter och ägare av varumärket Lumo som är en onlinetjänst som erbjuder hyreskontrakt omgående. Nu Kojamo har tecknat flera samarbetsavtal om att bygga av 905 hyreslägenheter i Helsingforsregionen. Kojamo har bland att avtalat med fastighetsutvecklare SRV om att bygga av 527 Lumo-lägenheter. Därutöver har Kojamo och byggaren Hausia har tecknat ett samarbetsavtal om att bygga hyreslägenheter till ett värde av cirka 90 miljoner euro i Espoo, i distrikten Niittykumpu, Olari och Kirkkojärvi.


Avtalet med Hausia omfattar 5 fastigheter med totalt 378 Lumo-lägenheter som ska färdigställas. De tre första fastigheterna kommer att färdigställas år 2020 och de två andra mellan åren 2021 och 2023. Lägenheterna är främst en- och tvårumslägenheter som ligger nära utmärkta transportförbindelser. Initialavkastningen för Lumo-projektet är cirka 4 procent.

 

Kojamo strävar efter att vara på framkant i sin bransch genom att utveckla nya och effektiva metoder för att identifiera lämpliga investeringar. Samarbetsavtalen är ett resultat av en omvänd anbudsprocess som Kojamo startade under våren. Under processen uppmanades byggföretag att föreslå investeringsinitiativ för cirka 100 miljoner euro i Helsingforsregionen.

 


– Dessa samarbetsavtal är en del av den starka utvecklingen av vår strategi. Vi har kunnat växa enligt vår strategi som har möjliggjorts av vår förmåga att hitta investeringar från flera olika källor. Avtalen är ett bevis på vår förmåga att agera snabbt när en lämplig investeringsmöjlighet identifieras, säger Jani Nieminen, vd för Kojamo.

 


Kojamos strategi att investera kraftigt i att öka utbudet av bostäder i Finlands tillväxtcentra, där efterfrågan på hyreslägenheter ökar på grund av urbanisering och en ökad efterfrågan för hyresbostäder. Målet är att öka värdet på fastighetsportföljen till 6 miljarder euro till slutet av 2021.