24 april 2024
måndag, 09 september 2019 10:10

Heimstaden/Tornet/SBB associeras i Allmännyttan

Skrivet av 

 

Från vänster: Patrik Hall, vd för Heimstaden, Göran Wendel, vd för Tornet och Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.


Heimstaden, Tornet och Samhällsbyggnadsbolaget  är de tre fastighetsbolag som först har godkänts som associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, är bransch- och intresseorganisation för drygt 300 allmännyttiga bostadsföretag. Enligt ett enigt kongressbeslut i våras är det nu möjligt för fler företag som uppfyller vissa krav på samhällsansvar att bli medlemmar i Sveriges Allmännytta.

– Vi är väldigt glada över att Heimstaden har beviljats associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta. Som långsiktig fastighetsägare delar Heimstaden organisationens värdegrund för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tillsammans får vi nu ännu större möjligheter att påverka samhällsdebatten, säger Patrik Hall, koncernchef och vd för Heimstaden.

– Jag är glad att vi som första privata fastighetsbolag har beviljats medlemskap i Sveriges Allmännytta. Sedan 2011 har jag varit engagerad i att privata aktörer ska kunna bli medlemmar. Sveriges bostadsutmaningar kan endast lösas av samhällsnyttiga bolag, offentliga som privata, säger Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

– Det här är ett naturligt steg för oss. Vi arbetar med alla hållbarhetsaspekter som Sveriges Allmännytta har på sin dagliga agenda och därför har vi nytta av den kompetens och erfarenhet som organisationen kan erbjuda. Det är också ett val vi gör för att dela med oss av vår egen kunskap ur den privata sektorns perspektiv, säger Göran Wendel, vd för Tornet.

– Att kunna välkomna ännu fler långsiktiga och seriösa bostadsföretag att bli medlemmar, även om de inte ägs av en kommun, är glädjande. Nu blir Sveriges Allmännytta en bredare organisation som även företräder privata aktörer med samhällsansvar som värnar hyresrätten som boendeform. Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta - det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.