7 maj 2024
torsdag, 03 oktober 2019 18:37

Amasten: En stark aktie

Skrivet av 

 

Aktien i Amasten har haft en stark utveckling sedan Jan-Erik Höjvall blev vd för bolaget i september 2017.



Analys: Stefan Fröjdendahl

Aktieägare som behållit aktien i Amasten från noteringen på First North den 28 januari år 2013 haft fått fantastisk värdeutveckling med en kursutveckling om cirka 225 procent efter aktien att noterades under torsdagen som högst betalt till 8,10 kr. Uppgången under dagen förklaras av att Amasten meddelade två stora affärer mellan Amasten och Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, under onsdagskvällen. Den ena affären var att Amasten säljer Hubb Syd till SBB för 1,5 Mdr kr. En försäljning omfattande 41 fastigheter om totalt 114.750 kvm med 1.560 lägenheter på de 7 orterna: Helsingborg, Karlshamn, Olofström, Osby, Ronneby, Växjö och Åstorp. Portföljens sammanlagda hyresvärde uppgår till 126 Mkr/år, en affär som frigör cirka 600 Mkr för Amasten i sin stora kommande bostadsproduktion.

Den andra affären under gårdagen var Amasten och SBB bildar ett hälftenägt JV för att bygga 750 Riki-lägenheter i Nyköping. JV-bolaget förvärvar byggrätter från SBB omfattande 50.000 kvm ljus BTA. Parterna planerar att uppföra 750 Riki-lägenheter intill Nyköpings centralstation. Detaljplanen förväntas bli antagen under det andra kvartalet 2020 varpå byggnation påbörjas. En affär där partner erkänner Riki-konceptet som är en industriell process med prefabricerade volymer som halverar produktionstiden till 10 månader från färdigt bygglov till inflyttning.

Amasten har på kort blivit en större fastighetsägare i Mälardalen genom förvärvet av Urbano AB från ICA-handlarnas förbund som innebar att Amasten ökade sitt bostadsbestånd till 5.700 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 7 Mdr kr vid halvårsskiftet och då vid samma tidpunkt som Amasten  köpte av Sterner Sternhus elva bostadsfastigheter med 220 lägenheter i Köping. Dessa förvärv innebär att Amasten har förvärvat en hel del byggrätter. Förvärvet av Urbano innebar att Amasten ökade antalet bostäder i Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle till totalt cirka 2.600 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 3 Mdr kr.

Amasten har nu som mål inom ett par år utveckla cirka 1.000 bostäder, dels i bolagets befintliga  bestånd, dels genom att starta en omfattande nyproduktion av Riki-lägenheter. Redan nu har Amasten en pågående produktion av cirka 600 lägenheter. En nyproduktion som har möjligheter att utvidgas genom att det nya samriskbolaget som Amasten och SBB nu äger i ett JV har förvärvat byggrätter från SBB omfattande 50.000 kvm för 3.000 kr/kvm BTA och där parterna planerar att uppföra 750 Riki-lägenheter intill Nyköpings centralstation. Ett projekt med få risker, vilket kan leda till fler samarbeten mellan Amasten och nyproduktion av bostäder i Samhällsbyggnadsbolaget stora fastighetsportfölj.


Amasten har nu ökat sitt egna kapital med 600 Mkr genom affären med SBB och genom en riktad emission om 175 Mkr i mars. Det innebär att Amasten har möjlighet att växla upp i handelsvolym genom att ta steget upp till Nasdaq Stockholm Mid Cap.

 

Den framtida ökningen av handeln i Amasten och den utökade bostadsproduktionen med kort produktionstid innebär att bolaget kommer att öka sitt fastighetsvärde betydligt. Dessa fundamenta betyder att Fastighetsaktien rekommenderar ett köp och ett längre innehav av aktien.