29 april 2024
tisdag, 22 oktober 2019 17:53

Concent stämmer före detta vd och styrelse

Skrivet av 

 

Drömprojektet Barents Center skulle byggas i två etapper med färdigställande i mitten av 2018 och början av 2019. Se länk

 


Concent lämnade in under tisdagen två separata stämningsansökningar mot bolagets tidigare styrelse, vd och faktiska företrädare respektive bolagets tidigare revisor och huvudansvarige revisor.

 

Stämningsansökningarna avser krav på bristäckningsansvar/skadestånd hänförligt till Concents köp av Concent Utveckling Holding AB under år 2014.

Köpeskillingen för Utveckling Holding uppgick till 500 Mkr och erlades genom revers. Enligt den sakkunnigutredning som Concent låtit genomföra uppgick marknadsvärdet på  tillgångarna i Utveckling Holding endast till cirka 14 Mkr.

Concent anser alltså att bolaget betalde ett överpris om cirka 486 Mkr. Med anledning av detta är Concent av uppfattningen att förvärvet och de efterföljande amorteringarna om cirka 95 Mkr på reversen för köpet utgjort en olaglig värdeöverföring i strid mot aktiebolagslagens regler. Concent yrkar i stämningsansökningarna bristäckningsansvar/skadestånd med cirka 95,76 Mkr och ersättning för sina rättegångskostnader. Stämningsansökaningarna är resultatet av det omfattande arbete som bolaget lagt ned med att reda ut turerna i Concent-koncernen under åren 2014 – 2017.

Det upptrissade marknadsvärdet på Concent berodde på projektet Barents Center i Haparanda. Miljardprojektet Barents Center skulle bygga ihop Sverige och Finland vid riksgränsen – och ge kommunen hundratals nya jobb. Men trots löften och storslagna planer blev det inte mer än en stor grop på platsen där byggnaderna skulle stå.

 

I början av 2018 säljer Mikael Fahlander samtliga sina aktier i krisdrabbade Concent och Björn Sahlström tillträder som vd. Den nya ledningen för Concent försöker krympa ner projektet, men får inte gehör hos kommunen. Till slut ger Concent upp och Haparanda kommun säger upp avtalet om Barents Center och Concent avnoterades från Nordic NGM-börsen den 12 oktober 2018.

I en kommentar kan sägas att flera av Mikael Fahlanders invecklade bolagssfär har gjort konkurser som byggbolaget RCC Group /TBT Holding, Avalanche Capital samt Spetzia och TCUA. Bolag som stämts av minst ett femtontal fordringsägare. SF